Långpanna – gott i kvadrat

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2008-04-14

Härliga kakor i stort format

De chokladiga apelsinbitarna är populära och försvinner först på kakfatet – i alla fall när den yngre generationen får välja.

”Äsch, inte ska väl jag?…”

De är svårflirtade – hjältinnorna i Anna Braws bok ”Långpannans lov”. Men med lite lirk bjöd kyrkans kvinnor på recepten.

– Det är mest praktiskt sinnade kvinnor som bakar i långpanna. Och det brukar krävas en del övertalning innan de ställer upp, säger Anna.

Anna Braw.

Namn: Anna Braw.

Ålder: 32.

Yrke: Redaktör och journalist.

Bor: Limhamn.

Familj: En stor.

Egen favorit: Kladdkaka med havregryn. ”Man kan rosta överblivna bitar på låg värme till jättegoda biscotti. Jag har fått receptet av min mamma. Hon är den sanna långpannespecialisten. Kakan kom faktiskt trea i Aftonbladet Mat & Vins kladdkaketävling i vintras!”

Annas bästa långpannetips

Tänk på ugnsstorleken. En stor långpanna ger en tunnare kaka – som behöver kortare tid i ugnen.

Använd bakplåtspapper på rulle så kan du klippa till en bit som passar. Det är viktigt att täcka alla kanter. Gör ett 45 graders klipp in i de fyra hörnen på pappret så blir det enklare att vika upp mot kanterna.

Och viktigast av allt – långpannekakor smakar allra bäst när man delar med riktigt många.

Kakrecept för långpanna

Recept: Anna Braw

Foto: Magnus Aronsson

Recept och bild ur boken "Långpannans lov" (Libris förlag).

Apelsinbitar

Fyra apelsiner ger kraftig smak åt denna kaka, som Barbro Lindgren i Älvsjö bakar. Med olika sorters glasyr kan kakan lätt varieras.

Tid: 45 min

300 g smör (eller 3 dl flytande margarin)

4 apelsiner

4 ägg

4 dl socker

9 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker

Glasyr:

100 g smör

6 dl florsocker

1,5 dl kakao

4 msk vatten

2 äggvitor

Alternativ glasyr 1:

250 g mjuk nougat

Alternativ glasyr 2:

8 dl florsocker

5–6 msk starkt bryggt kaffe

Gör så här:

1. Smörj och bröa en långpanna. Smält smöret.

2. Borsta två apelsiner i varmt vatten och riv skalet. Pressa saften ur alla apelsinerna – det behövs sex deciliter apelsinjuice.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, apelsinskal och apelsinjuice. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det. Häll smeten i formen. Grädda i 175 grader i 15–20 minuter.

4. Choklad­glasyr: Smält smöret och blanda i florsocker och kakao. Tillsätt vattnet och rör tills smeten är kall. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner dem. Bred glasyren över kakan och skär den i bitar.

5. Med nougat: Hyvla nougaten med osthyvel över kakan medan den fortfarande är varm. När nougaten mjuknar av värmen, bred ut den till ett jämnt täcke över kakan. Skär i rutor när nougaten stelnat lite.

6. Med kaffeglasyr: Blanda florsocker och kaffe till en jämn smet och bred den över kakan när den svalnat lite. Skär kakan i rutor.

Skärtorsdagskaka

Den här kakan har absolut inget med påsk att göra – namnet är en förkortning av ”baka onsdag, skära torsdag”, som syftar på att kakan blir godast om man låter den stå ett dygn innan man skär upp den.

Maria Nilsson, som är husmor på Hjelmserydsstiftelsen i Småland, meddelar att detta helt enkelt är världens godaste kaka!

Tid: 45 min

300 g smör

4,5 dl socker

3 ägg

1,5 dl kakao

3 dl vetemjöl

2 msk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

2 dl vispgrädde

2 msk sirap

100 g mörk block­choklad

2 dl socker

100 g smör

Gör så här:

1. Smält smöret och rör ner socker och ägg.

2. Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner blandningen i kastrullen och bred ut den i långpanna med bakpapper. Grädda i 175 grader i 15–20 minuter.

3. Blanda grädde, socker, sirap och blockchoklad i en gryta. Koka under omrörning i 15–20 minuter. Tag av kastrullen och vispa i smöret i grytan i bitar.

4. Bred smeten över kakan. Låt kakan stå över natten.

Kladdkaka med havregryn

Den här smarriga kakan fick tredjepris i Aftonbladets bilaga Mat & Vins stora kladdkaketävling 2007.

Kyrkokörernas och syföreningarnas favorit: en lite tuggigare kladdkaka som är alldeles otroligt enkel! Serveras ofta i Slätthögs församling i Småland och skapade en jul lite kaos i lokalradion när receptet lästs upp. Många ringde och undrade om bakpulvret glömts bort i radion. Det ska faktiskt inte vara något bakpulver!

Tid: 35 min

300 g smör

5 dl socker

2 dl havregryn

4 ägg

3 dl vetemjöl

1,5 dl kakao

1 msk vaniljsocker

Gör så här:

1. Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg. Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.

2. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 grader.

3. Kakan får gärna vara lite ”kladdkakeseg” när den kommer ut. Skär den i rutor när den svalnat lite.

Snickerskaka

Namnet är lånat från en populär chokladbit, men denna godiskaka kan varieras på många sätt genom ”puffarna” som blandas i sist – i stället för vårgårdaris kan man använda till exempel riscrisp eller cornflakes. Den går bra att frysa (risken är väl bara att innehållet i burken har försvunnit när man behöver det?…).

Magdalena Welander, som bor i Ingelstad i Småland, skär den i ”muns­bitar”. Man kan naturligtvis också göra trianglar, som vi gjorde vid fotograferingen, eller långsmala bitar – eller lite större rutor om man vill servera den som kaka.

Tid: 20 min + avsvalning

2 dl sirap

1 dl socker

1 dl kokos

1 burk jordnötssmör

1 tsk vaniljsocker

7 dl vårgårdaris (ett slags puffat ris)

Garnering:

Blockchoklad

Gör så här:

1. Värm sirap, socker och kokos i en gryta – koka inte!

2. Blanda i övriga ingredienser, rör om ordentligt och tryck ut smeten på bakplåtspapper. Låt svalna.

3. Smält blockchoklad och bred ut den över hela kakan. När chokladen stelnat, skär kakan i bitar.

Solbackarutor

Med smält blockchoklad ringlad över kakan och med marängsmeten som klickas på måste det ju bara bli gott?... Ett recept ur en bok som medlemmarna i EFS-föreningen i Boliden säljer till förmån för sitt sommarhem. Äggulorna används i kakan, äggvitorna i marängen.

Tid: 50 min

200 g smör

1 dl socker

1 dl farinsocker

3 äggulor

1 msk vatten

4 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

200 g blockchoklad

3 äggvitor

2,5 dl socker

Gör så här:

1. Rör ihop smör och socker och blanda sedan i de övriga ingredienserna.

2. Bred ut smeten (som ska vara ganska hård) i en bakplåtspappersklädd långpanna.

3. Smält chokladen och ringla den över smeten.

4. Vispa äggvitorna och blanda dem med sockret till en marängsmet, som breds ovanpå kakan.

5. Grädda den i 175 grader i 18 minuter. Skär kakan i rutor innan den svalnat helt.