Veganmärkt mat är inte en garanti

Matvaror kan innehålla spår av ägg och mjölk

Publicerad 2021-06-04

Veganmärkt mat garanterar inte att den är helt fri från animaliska inslag.

Att ett livsmedel är märkt vegansk garanterar inte att det är fritt från animaliska inslag. Livsmedelsverket varnar nu att produkterna kan innehålla allergener av exempelvis ägg och mjölk.

Du som är vegan eller allergisk mot animaliska ingredienser som skaldjur, ägg och mjölk bör se upp när det kommer till veganmärkta varor. Märkningen kan nämligen inte garantera att produkten är helt fri från animaliska ingredienser.

Själva märkningen vegansk eller vegan är frivillig för företag att använda och den har blivit allt vanligare. Det finns en missuppfattning om att märkningen garanterar att matvaran är fri från animaliska inslag eller allergener.

– De flesta tar nog för givet att en produkt som är märkt ”vegansk” inte innehåller några animaliska ingredienser, säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

En risk för allergiska personer

Matvaror som är märkta vegan eller vegansk kan vara oavsiktligt förorenade med protein från exempelvis fisk eller ägg. Men om du ser att det står “mjölkfritt” i innehållsförteckningen så garanterar företaget att inte ens mycket små mängder mjölk hamnat i produkten när den förpackats eller tillverkats.

Om en produkt skulle vara oavsiktligt förorenad med mjölkprotein så skrivs det inte ut som en ingrediens i innehållsförteckningen och mjölkproteinet kan då utgöra en risk för personer som lider av mjölkproteinallergi.

– Känsliga personer med allergi kan reagera på bara några enstaka milligram av det ämne som de är allergiska mot, säger Ylva Sjögren Bolin. Allergiska reaktioner mot mjölk och ägg kan ge lika allvarliga symtom som allergi mot nötter och visa sig som exempelvis kräkning, utslag, astma eller i värsta fall livshotande anafylaktisk reaktion.

Enligt Livsmedelsverket ska företag jobba för att minimera risken för oavsiktliga föroreningar i produktionen av livsmedel. Men i vissa fall är det svårt att undvika och företaget kan då frivilligt märka matvaran med “kan innehålla spår av…”, samma märkning kan också vara aktuell för veganska produkter.