Shahi paneer – kungligt gott
Shahi paneer är en riktig festrätt. Shahi betyder kunglig och den här grytan innehåller forna tiders lyx i form av nötter, torkade frukter, yoghurt och saffran.
Om du gör egen paneer tillkommer det cirka en timme till tillagningstiden.
Gör gärna såsen i förväg så kan du värma den när gästerna kommer.
Ingredienser
- 1 Lök, gul, stor, delad i bitar
- 1 vitlöksklyfta, eller fler
- 1 dlcashewnötter
- 0,5 dlmandlar, skållade och skalade
- 1 mskingefära, färsk, hackad
- 2 mskrussin, aprikoser eller annan torkad frukt
- 3 mskRapsolja
- 1 bay leaf, indisk lager - förväxla inte med lagerblad
- 2 kryddnejlikor
- 4 gröna kardemummakapslar
- 1 kanelstång
- 1 tskspiskumminfrön
- 1 tskchili, malen
- 0,5 tskgurkmeja
- 2 tskGaram masala
- 0,5 tskKardemumma
- 2 mskTomatpuré
- 2 dlturkisk yoghurt
- 1 tskSalt
- 0,5 tskSocker
- 1 krmsaffran
- 2 mskRapsolja
- 400 gPaneer, delad i kuber
- 1 nypasalt
- 0,5 tskgurkmeja
- Salt och svartpeppar
Till servering
- ris eller bröd
- råa grönsaker som gurka, tomat, paprika eller rättika vackert upplagda i skivor
Paneer
- 3 lmjölk, helst lite fetare gammaldags, men det går bra med standardmjölk också
- 2 dlturkisk yoghurt
- 1 citron, pressade saften, eller lime