Grilla gurka och få fram nya smaker

Publisert:

Gurkan är värd mer uppskattning.

Det menar kocken Frida Nilsson och bjuder här på två nya rätter.

– Jag tycker man ska testa att grilla gurka, gärna så den blir svart runtom. Det är otroligt gott och man får fram en helt annan smak.

I programserien ”Det nynordiska köket” bjuder Frida Nilsson på säsongens goda grönsaker och nördar loss i mycket smak och roliga tekniker.

Fläderpicklad gurka, rå majrova, gurkjuice och ostron

Antal: 4 personer

Ingredienser:

  • 4 st ostron, gärna svenska 

Fläderpicklad gurka

  • 2 st små gurkor
  • 1 st fläderblomma
  • 2 msk ättika
  • 4 msk socker
  • 6 msk vatten

Gurkjuice

  • ⅓ st gurka
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt

Garnityr

  • 2 st små majrovor (japanska Hakurei)
  • 1 st fläderblomma
  • grovsalt

Gör så här:

Fläderpicklad gurka:

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull - lägg i fläderblomman och låt svalna.
  2. Skår minigurkan på mandolin alternativt så tunt du kan med kniv.
  3. Lägg gurkan i ättikslagen och låt dra i ca 30 minuter, går att göra dagen före också.

Gurkjuice:

  • Mixa gurka, vatten och salt till en juice.

Servering:

  1. Öppna ostronen, dofta på dem, lösgör dem från skalet och se till så att inga skalrester finns kvar. Lägg på grovsalt.
  2. Skär majrovan tunt på mandolinen, strimla sedan den i tändsticks tunna skivor med kniv. Placera jämt på ostronet så man får lite krispigt i varje tugga.
  3. Slå på lite av gurkjuicen.
  4. Placera ut de inlagda gurkskivorna över ostronet så att det täcks.
  5. Garnera med små buketter av fläderblomman.
Grilla gurka och få fram nya smaker
Grilla gurka och få fram nya smaker

Bränd gurka med syrad grädde, blomsterkrasse och röding

Antal: 4 personer

Ingredienser:

Sotad gurka

  • 1 st gurka
  • salt

Syrad grädde

  • 2 dl grädde
  • 1 msk ättika
  • 1 msk inlagda fläderbär
  • 1 nypa salt

Bakad röding

  • 400 g rödingfilé
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 msk olivolja extra virgin

Garnityr

  • 8 kvistar blomsterkrasse

Gör så här:

Syrad grädde:

  1. Blanda samman grädde, ättika, inlagda fläderbär och salt i en bunke. Låt stå i plastad i rumstemperatur i ca 1 h. Tills den tjocknar.
  2. Smaka av om det behövs mer syra eller mer salt, den ska vara ganska hög på syra för att matcha det feta i rödingen och den grillade gurkan.

Sotad gurka:

  1. Lägg den sköljda gurkan på en glödande grill alternativ i en varm grillpanna.
  2. Glöm bort den lite grann och låt den ligga så den får ordentligt med färg (svart), vänd på den lite då och då. Den ska bli helt svart runt om, det tar ca 30 minuter.
  3. Ta gurkan från grillen och låt vila i ca 5 minuter.
  4. Skär i ca ½ cm tjocka skivor, salta.

Bakad röding:

  1. Dela rödingen i fyra lika stora bitar.
  2. Blanda socker och salt.
  3. Strö saltblandningen på köttsidan på fisken. Låt rimma i ca 5 minuter i rumstemperatur.
  4. Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
  5. Slå lite olivolja på en ugnsform, lägg rödingen med skinnsidan uppåt i formen. Baka av i ca 4 minuter. Rödingen är klar när du enkelt kan dra av skinnet.

Servering:

  • Placera rödingen mitt på tallriken, lägg en klick med syrad grädde bredvid. Lägg 5 skivor gurka bredvid fisken och garnera med plockade blomsterkrasse blad.

.

Se hela programserien ”Det nynordiska köket” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).

.