Sätt smak på laxen med citrus
20 min
Kycklingschnitzel – läckert frasig utanpå och mjuk och saftig inuti. Schnitzel är en sagolikt god klassiker. Servera med en enkel sallad eller ugnsrostad potatis och tzatziki.
Monica Åhlund är sommelier och VD på Vinguiden.
Matens karaktär: Salt, stekyta, fett, sötma, kryddighet
I denna rätt har vi en hel del att ta hänsyn till då det gäller smakbilden och hur vi skall få den att passa ihop med vinet. Då vi har en rätt med rostade toner från kycklingens stekyta och en lätt sötma från potatisen väljer jag viner som hämtar upp dessa toner och speglar detsamma. Det feta i rätten lättar vi upp med syra i vinet. Var försiktig med vitlöken då ni gör er tzatziki och börja med en klyfta då vitlöken annars kan bli för dominerande.
.
VITT VIN: Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, 2018. Art nr 5798, 159 kr
Vita vinets karaktär:
Doft: Äpplen, frisk och fruktig med inslag av fat, tropiska frukter och en hint av mineral.
Smak: Inslag av fat, liten vaniljsötma, tropiska frukter, nötter, smör, lite noisette i bra balans.
.
ROSÉVIN: Jacob’s Creek Le Petit Rosé, 2018. Art nr 6399, 99 kr.
Rosévinets karaktär:
Doft: Hallon, smultron, röd mango, vattenmelon, exotisk frukt, röda bär.
Smak: Frisk med inslag av röda bär, krusbär, nässlor, röd mango, vattenmelon
20 min
1 h 30 min
30 min
30 min
20 min
1 h 30 min
30 min
30 min