Pia’s Kitchen – Sveriges minsta restaurang

Succérestaurangen inne bland tallarna: ”Stormtrivs”

Uppdaterad 2021-07-12 | Publicerad 2021-07-11

Många tvivlade på Pia Idberg när hon bestämde sig för att starta restaurang i en friggebod utanför Kristianstad.

Från kocklivet i Tyskland till egen servering i en friggebod.

Aftonbladet har besökt Pia’s Kitchen i Nyehusen, en restaurang som mycket väl kan vara Sveriges minsta.

– Jag vet att många tänkte “jaha hur ska hon få det här att fungera”, säger Pia Idberg.

Bara ett stenkast från havet vid Ålakusten, Skåne, inne bland tallarna ligger vad som kan vara Sveriges minsta restaurang – Pia's Kitchen.

För sju år sedan startade Pia Idberg resan mot att driva en helt egen restaurang. Till en början letade hon lokal inne i Kristianstad, men till slut landade hon i att bygga en friggebod på tomten vid sitt sommarhus.

– 2014 var det ingen som visste vad det här var, mitt i skogen.

Pia har varit aktiv som kock i 20 år, först i Malmö och sedan i Dusseldorf, Tyskland och är nu alltså kökschef i sin egen bod.

För sju år sedan påbörjade Pia Idberg sin resa mot att driva en helt egen restaurang i en friggebod.

Från gårdsbutik till succékoncept

Från början fungerade friggeboden mer som en gårdsbutik där Pia sålde pajer, knäckebröd och luncher. Hon lagade även en del trerättersmiddagar som gästerna kunde beställa i förväg och hämta upp.

Nu, sju år senare, är restaurangen mer eller mindre fullbokat året om.

Är det här Sveriges kanske minsta restaurang?

– Haha, jag brukar i alla fall kalla den för Ålakustens minsta restaurang. Men jag vet inte om det finns någon annan i Sverige som är mindre.

Men litet, det är det. I boden är det uppdukat för chef’s table – framför gästerna står Pia och lagar maten, en meny med sju rätter.

Vanligen ryms åtta gäster i i restaurangen, men med restriktionerna som varit har hon bara kunnat ta emot sex gäster. 

– Man måste vara minst fyra för att boka och då är det bara ditt sällskap som är här, jag blandar inte sällskap. Kvällen tar ungefär fyra timmar och då serveras det en meny med råvaror från närområdet.

– Jag blir kanske inte mångmiljonär men jag kan leva på det och jag stormtrivs med det här formatet.

Ständigt växlande meny och nya smaker

Menyn skiftar för varje vecka och Pia vill gärna bjuda på rätter och vin som gästerna inte smakat förr.

– Köper jag hem lamm – då köper jag hem ett helt lamm. Ena veckan kan gästerna serveras filé medan andra veckan får några steken. Jag jobbar mycket ekologiskt och försöker göra samma sak med vinerna jag serverar, det blir mest naturviner från Sverige och Europa.

Menyn på Pia’s Kitchen varierar från vecka till vecka – med fokus på råvaror från närområdet.

Till den pittoreska restaurangen kommer gäster från hela Sverige, såväl som från Danmark och USA.

– Jag är glad över att gästerna som kommer hit tar in på hotell bara för att komma och äta här hos mig. Det gynnar fler i området än bara mig. Många hittar mig via mun till mun – men som jag brukar säga: den som letar den finner.

Coronapandemi och inga bokningar

Pias lilla koncept har verkligen vuxit till en succé, men som för många andra krögare fanns det en oro när pandemin och nationella restriktioner slog till.

– I mars förra året hade jag lite bröllops- och cateringbokningar som avbokades och de sittningar jag hade bokade var kvar. Men det kom inga nya.

I stället för att bara vänta på bokningar funderade Pia över om hon skulle starta en food truck. Om gästerna inte kunde komma till maten så skulle maten kunna komma till dem.

En idé hon snart kunde lägga ner.

– Sen i juni när herr Tegnell sa att det var okej att resa i Sverige så började det rassla till igen och sen var det fullt året ut – tills jag stänger vid 13 december.

Sommaren ser ljus ut för Pia, i princip är alla sittningar bokade ända fram till september.