Så odlar du rosmarin
Rosmarin är en populär krydda, särskilt i det italienska och franska köket.
Här tipsar Agneta Ullenius till hur du enkelt odlar den själv.
Rosmarin är en smakrik krydda som både doftar och smakar oemotståndligt.
– Jag har alltid en liten flaska vid spisen med olivolja, några kvistar rosmarin, vitlöksklyftor och en torkad chili. Har man den olja så behöver man ingen salladsdressing, den passar till allt, säger Agneta Ullenius som skrivit boken ”Örtagården”.
Odla rosmarin hemma
Här ger hon sina bästa tips på hur du odlar rosmarin.
- Klipp av en cirka 15 cm lång kvist med en liten ”klack” av äldre ved där den har suttit fast på stjälken.
- Trimma till klacken och repa av de blad som annars skulle hamna under jorden och stick sedan ner kvistarna i en kruka med såjord, uppblandad med grov sand eller mini-lecakulor så att jorden blir ännu mer porös.
- Tryck inte till jorden. Duscha den bara och håll den sedan lätt fuktig men absolut inte blöt.
Bästa läget för att odla rosmarin
Rosmarin vill växa soligt och varmt, och om den odlas i krukor ska man vara försiktig med vattningen.
Den förökas lämpligast med sticklingar på sommaren. Stick ner kvistarna i en kruka med såjord, uppblandad med grov sand eller mini-lecakulor.
Recept med rosmarin
Rosmarin är gott till lamm och annat kött. Men också till rödbetor, i marmelader, brödbak, sorbet, till ugnsstekta grönsaker och potatis.
Här är några recept som innehåller rosmarin:
- Fläskfilé med äpple och rosmarin
- Rödbetsbiffar med rosmarin
- Pannacotta med lingongelé och friterad rosmarin
Rosmarin passar även utmärkt till halloumi. I klippet nedan visar kocken Mattias Larsson hur du lyckas med rosmarin- och vitlökskryddad halloumi på grillen!