Så odlar du rosmarin

Publisert:
Rosmarin är gott till lamm och annat kött.

Rosmarin är en populär krydda, särskilt i det italienska och franska köket. Väldigt gott till allt från lamm och annat kött, till rödbetor, i marmelader, brödbak, sorbet, till ugnsstekta grönsaker och potatis.

Här tipsar Agneta Ullenius till hur du enkelt odlar den själv.

Rosmarin är en smakrik krydda som både doftar och smakar oemotståndligt.

– Jag har alltid en liten flaska vid spisen med olivolja, några kvistar rosmarin, vitlöksklyftor och en torkad chili. Har man den olja så behöver man ingen salladsdressing, den passar till allt, säger Agneta Ullenius som skrivit boken ”Örtagården”.

Odla rosmarin hemma

Här ger hon sina bästa tips på hur du odlar rosmarin.

  1. Klipp av en cirka 15 cm lång kvist med en liten ”klack” av äldre ved där den har suttit fast på stjälken.
  2. Trimma till klacken och repa av de blad som annars skulle hamna under jorden och stick sedan ner kvistarna i en kruka med såjord, uppblandad med grov sand eller mini-lecakulor så att jorden blir ännu mer porös.
  3. Tryck inte till jorden. Duscha den bara och håll den sedan lätt fuktig men absolut inte blöt.
Rosmarin är gott till lamm och annat kött. Men också till rödbetor, i marmelader, brödbak, sorbet, till ugnsstekta grönsaker och potatis.

Bästa läget för att odla rosmarin

Rosmarin vill växa soligt och varmt, och om den odlas i krukor ska man vara försiktig med vattningen.

Den förökas lämpligast med sticklingar på sommaren. Stick ner kvistarna i en kruka med såjord, uppblandad med grov sand eller mini-lecakulor.

Recept med rosmarin

Rosmarin är gott till lamm och annat kött. Men också till rödbetor, i marmelader, brödbak, sorbet, till ugnsstekta grönsaker och potatis.

Rosmarin passar även utmärkt till halloumi. I klippet ovan visar kocken Mattias Larsson hur du lyckas med rosmarin- och vitlökskryddad halloumi på grillen!

Här är några fler recept som innehåller rosmarin:

Fläskfilé med äpple och rosmarin
(139)

Fläskfilé med äpple och rosmarin

Fläskfilé med äpple och rosmarin är en klassisk smakkombination. Sötman från äpplena matchar fläskfiléns sälta på ett väldigt fint sätt.

Rödbetsbiffar med rosmarin
(7)

Rödbetsbiffar med rosmarin

Servera de här smaskiga rödbetsbiffarna med ugnsrostad potatis, tzatziki och fefferoni. De är också goda som burgare i bröd med tillbehör.

Pannacotta med lingongelé och rosmarin
(7)

Pannacotta med lingongelé och rosmarin

Pannacotta med lingongelé och friterad rosmarin – en len och söt dessert med frisk lingongelé. Friterad rosmarin är ett gott och oväntat inslag.