Varför finns sulfiter i vin?

Sommelieren Sarah Lindstrand Mboge svarar

Publisert:

Varför används sulfit inom vinproduktion? I vilka viner finns sulfiter och är det farligt?

Aftonbladets vinexpert Sarah Lindstrand Mboge har svaren.

Få tillsatser i vin väcker så många frågor som sulfiter.

Men vad är egentligen sulfiter, Sarah Lindstrand Mboge?

– Sulfiter är ett ämne som uppkommer vid vinmakning, det är en naturlig biprodukt som uppkommer när man jäser vin, säger Sarah, sommelier och Aftonbladets vinexpert.

Utan sulfit surnar och missfärgas vinet snabbare vid kontakt med syret i luften, och det blir lättare för bakterier och mögel att utvecklas.

Nästan alla viner innehåller mer sulfiter än 10 mg/L och därför måste "Contains Sulphites" skrivas ut på flaskan.

– Svavel och sulfiter i vin är alltså inget nytt i vin utan har används som preserveringsmedel sedan romartiden.

Är sulfit och svavel samma sak?

Nej. Svavel är ett grundämne som är kemiskt bundet. Sulfiter är salter av svavelsyra.

– Om man tillsätter svavel i vinet så blir även mängden sulfiter högre i vinet, förklarar hon.

Sarah Lindstrand Mboge svarar på vanliga frågor om sulfiter.

Varför används sulfiter i vin?

Sulfiter används för att stabilisera vinet.

– Man glömmer ofta att vin faktiskt görs av frukt som jäser och blir frukt med alkohol. Sulfiter och svavel i vinet stabiliserar och hämmar bakterietillväxt i vinet.

I vilka viner finns sulfiter?

Alla. Mer i söta än i vita.

Listan går såhär: Sött-> bubbel->vitt-> rött.

– Att personer kan säga att de får huvudvärk av röda viner på grund av sulfiter blir alltså inte synonymt, säger Sarah.

I röda viner används dock skalen på druvorna vilka kan vara besprutade. Lådvin och bulkvin innehåller i regel mer besprutningsmedel, svavel och sulfiter.

Sulfiter och svavel i vinet stabiliserar och hämmar bakterietillväxt i vinet.

Är det farligt med sulfiter i vin?

– Nej, sulfiter har alltid funnits i vin eftersom det är en naturlig biprodukt när man tillverkar vin.

Hur påverkas man av sulfiter?

Man kan vara allergisk mot sulfiter, även om det inte är speciellt vanligt.

– Det har forskats på sulfiter och de som är mer känsliga för sulfiter brukar vara astmatiker, säger Sarah.

Om du är känsliga mot sulfiter

Tror du dig vara känslig mot sulfiter så har Systembolaget några tips:

  • Viner som tappas på box innehåller i allmänhet mer svavel än motsvarande vin på flaska.
  • Vita viner innehåller vanligen mer svavel än röda.
  • Söta viner innehåller vanligen mer svavel än torra.
  • I viner som ska tåla lång lagring, som Sauternes eller Vintage Port, tillsätts i regel ett högre mått svavel.
  • Så kallade naturviner tillverkas med ett minimum av tillsatser. Ofta tillsätts sulfiter endast innan buteljeringen. Det finns dock inget lagstadgat regelverk kring naturviner.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.