Tusenårig spjutspets funnen i Fyrisån

Publicerad 2019-02-15

Spjutspetsen fiskades upp ur Fyrisån sommaren 2017. Nu står det klart att den kommer från sen vikingatid.

För två år sedan hittades en rostig klump i Fyrisån i samband med rensning av ån. Nu står det klart att det handlar om en mer än tusen år gammalt vikingavapen, berättar länsstyrelsen i Uppsala.

Redan när klumpen hittades anade man att det kunde vara ett fornfynd. Via länsstyrelsen skickades den därför till en konservator för behandling och analys med kol-14-metoden. Analysen visar att spjutet är från sent 900-tal eller tidigt 1000-tal. Hur spjutspetsen hamnade på botten av ån är okänt och kunskapen om Uppsala under 900- och 1000-talet är begränsad. Kanske tappades spjutet i ån eller så bröts spetsen av vid fiske på isen.

– Men med tanke på att det är ett vapen, och dessutom ett ganska dyrt sådant, ligger det dock nära till hands att förmoda att man mist det i strid snarare än vid vardaglig klantighet, säger experten Jonas Svensson Hennius vid länsstyrelsen. 

Mest fantasieggande är berättelsen om ett spjut i det mytiska slaget vid Fyrisvallarna, då Erik Segersäll ska ha vunnit över en stor dansk invasionsstyrka. Enligt legenden inledde den hedniske kung Erik striden med att kasta sitt spjut mot fienden och utropa ”Oden äger er alla!”

LÄS VIDARE