Chefer köper dyra förmånsbilar — trots skarp kritik

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Foto: AFTONBLADET

Landstinget kämpar med ökade kostnader. Samtidigt godkänner landstingsdirektören flera inköp av dyra förmånsbilar — trots hård kritik och löften om förbättring, skriver Norran.

Landstingsstyrelsen har beslutat att alla tjänstebilar ska vara miljöbilar, men fem av tretton förmånsbilar är inte miljöbilar, visar en granskning som revisorerna gjort. Dessutom har fyra bilarna köpts in trots att de inte omfattas av landstingets upphandlade avtal för tjänstebilar. Flera anställda har även fått ut ersättning för drivmedel — trots att de inte ska ha det.

Revisorerna har nu rekommenderat bättring på flera punkter.

Och landstingsstyrelsen håller med. Men trots det har man inte krävt återbetalning från de som fått felaktigt utbetald ersättning för drivmedel.

Först nu — efter ytterligare påtryckningar från revisorerna betalas pengarna tillbaka.

Efter kritiken har också två nya inköp av förmånsbilar gjorts, i juni och i september. Båda beställningarna har undertecknats av landstingsdirektören.

Bilarna är inte miljöbilar, fordonstypen ingår inte i det avtal landstinget upphandlat, de är fyrhjulsdrivna och kostade 365 000 kronor respektive 377 000 kronor med extrautrustning, skriver Norran.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE