Skolhaveriet är Annie Lööfs fel

Skoldirektörerna kan fortsätta skåla

Trots att marknadsskolan löpt amok fortsätter Annie Lööf tillsammans med de övriga högerpartierna att stå på skolföretagens sida.

Aftonbladet gör just nu en viktig granskning av den nya skolvärlden och om var miljarderna tar vägen. Det har hittills varit stötande läsning för alla som bryr sig om barnens utbildning – och att skattepengarna går till den och inte plockas ut i vinster. Tidningens reportrar har beskrivit hur svenska skolan blivit ett Klondike för norska välfärdsentreprenörer och amerikanska riskkapitalbolag.

I den populära Internationella Engelska skolan vet inte ens dess ordförande Carola Lemne vem eller vilka som i dag äger skolan. "Jag vet inget om dem", är den tidigare vd:n för Svenskt Näringslivs häpnadsväckande svar.
Skolverket har i åtta månader letat efter ägarna i den komplicerade ägarstrukturen till den skola som 28 000 svenska elever går i. Hittills har man kunnat lokalisera en mexikansk naturgashöjdare, en brittisk fondförvaltare och en direktör i Luxemburg som gjort pengar på tyska biltvättar.

Som ett ruttet skämt

Det låter som ett ruttet skämt. Att det inte finns något land i den utvecklade världen som har tagit efter Sveriges rovkapitalistiska skolexperiment är inte konstigt.

Den svenska skolpengen har blivit ett säkert sätt för entreprenörer att tälja guld med smörkniv. Kommuner blir ofta glada när skolföretagen vill etablera sig hos just dem och erbjuda utbildning med till exempel en internationell profil. Genom att locka barn från resursstarka familjer kan skolorna ofta skära ned på antalet lärare, vilket ger lägre kostnader.

Jensen groups vd Håkan Jensen klipper bandet till Campus Kvarnsjön i Botkyrka förra året.

Jensen i Botkyrka är ett sådant exempel. De har etablerat ett "campus" med hälsoprofil i nya fräscha lokaler. Över 300 elever har nu lämnat Botkyrkas och även grannorten Salems kommunala skolor till förmån för Jensen-skolan. För den kommunala Säbyskolan i Salem har det varit ett dråpslag. De har blivit av med elever motsvarande en hel klass, något som har lett till att personal har fått sluta och klasser slås ihop.
Liknande utveckling sker i många kommuner runt om i Sverige. Konkurrensen snedfördelas och segregationen späs på. När skolföretagen tröttnar eller går i konkurs står kommunerna alltid kvar med ansvaret.

Plockade ut 13 miljoner i vinst

Skolminister Anna Ekström har markerat att hon vill sätta stopp för vinstjakten i skolan. I den så kallade Åstrandsutredningen som hon mottog i höstas finns flera förslag på förändringar i skolvalet och i skolpengen så att systemet blir mer rättvist och likvärdig. Men hittills har Annie Lööf tillsammans med de övriga högerpartierna fortsatt stå på skolföretagens sida.
Låt experimentet med en marknadsskola som har löpt amok bli en valfråga. De enda som blir riktigt glada av det nuvarande systemet är skoldirektörerna och aktieägarna. Förra året kunde Jensens vd Håkan Jensen plocka ut 13 miljoner kronor i vinstutdelningar. Hörde vi skål?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.