Låt inte Viktor Orbán slå ut svenska jobb

Åkessons vänner blockerar kampen mot corona

Just nu är det industrin som drar den svenska ekonomin, men situationen är skör.

Just nu är det industrin som drar den svenska ekonomin genom coronakrisen. När hotell, restauranger och butiker har det allt svårare lyckas industriföretagen hålla igång produktionen. Allt är inte som i våras. Situationen är dock skört som den första isen på vattenpölarna.

För att fabriker och verkstäder ska fungera måste också omvärlden fungera. Det gäller inte minst den närmaste omvärlden, Europa. Behovet av leverantörer, det som kallas värdekedjor, finns kvar. Beroendet av marknader i andra länder också.

Sverige är antagligen ett av de länder som skulle drabbas hårdast om EU-ländernas gemensamma ansträngningar för att få igång ekonomin går i baklås. Därför är Ungerns och Polens veto mot EU:s långtidsbudget och coronafond inte bara en principfråga. Det handlar om svenska jobb och svensk tillväxt. Dessutom handlar det om demokrati.

Ungern och Polen protesterar

Budapest och Warszawa protesterar mot kravet att länder som tar emot pengar från EU också ska följa rättsstatens principer, sådant som oberoende för rättsväsendet och demokratiska rättigheter för medborgarna. Man kan tycka att ingen borde ha invändningar mot det, och att den som ändå har det skulle hålla dem för sig själv.

Så resonerar dock inte regimerna i Ungern och Polen. De skäms inte för att försvara sin rätt att urholka demokratin och samtidigt ta emot stora stödpengar från andra EU-länder, som Sverige.

Så ser det ut efter gårdagens toppmöte. Det finns ingen uppgörelse om budgeten från årsskiftet, och det finns inga coronapengar på väg till de mest utsatta länderna.

Det får faktiskt vara nog nu.

Det är dags att säga stopp

När det gäller EU:s långtidsbudget finns knappast något alternativ till att fortsätta och tjata på Viktor Orbán och Mateusz Morawiecki. Coronafonden är en annan sak.

Vill inte Orbán och Morawiech acceptera villkoren för samarbetet, som skulle ha gett deras länder en massa pengar, så får de väl stå utanför. Då får de övriga 25 länderna lösa saken på egen hand, och på sina villkor.

Det skulle krångla till saker. Stödet kan inte organiseras genom EU:s institutioner och unionen kan inte stå för lånen. Men det går att göra, och det måste göras om Europa ska ta sig vidare genom pandemin.

Dessutom skulle det sätta ett exempel. Vill man inte acceptera demokrati som ett villkor för europeiskt samarbete lämnas man utanför. Och betalar priset.