Din pension ska inte gå till lyxjakt

AP-fonderna får kritik för sin roll i historien om flyg- och jaktdirektörerna i SCA. Men pensionspengar ska faktiskt inte gå till lyxjakter.

Historien om jakt- och flygdirektörerna i SCA bara fortsätter.

Privatflygningarna, helikoptertransporterna till älgpassen och den där famösa slottsjakten efter vildsvin fortsätter att kasta sin skugga över näringslivets toppar. Detaljerna — inklusive smisket på stjärten — vill liksom inte försvinna.

I går berättade åklagaren Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption för Svenska Dagbladet att flera personer har hörts, både som misstänkta och som vittnen.

Bestickning och mutor

Det kan handla om bestickning och tagande av muta.

Samtidigt hävdar journalisten Jens B Nordström i en ny bok att SCA-skandalen i själva verket är “en helt annan historia än vad allmänheten tror”.

Nordström menar tydligen att finansmannen Fredrik Lundberg och den nuvarande ordföranden i Handelsbankens styrelse, Pär Boman, använde publiciteten kring jaktgårdar och privatflygplan i en komplott för att avsätta den gamla bolagsledningen.

Förmodligen har han rätt. Ingen har påstått att näringslivets toppskikt skulle fungera som en pingstförsamling i Markaryd. Naturligtvis förekommer både maktkamp och intriger. Den som får rumpan blottad i tidningarna ligger förstås illa till.

Fonderna gjorde skillnad

Särskilt upprörd tycks dock Nordström vara över att också AP-fonderna spelat en roll när jakt- och flygdirektörerna Martin-Löf och Nyrén fick gå.

Ilskan är svårt att förstå. I näringslivet ger ägande makt, även om just bolagen kring Handelsbanken haft ett lite särskilt förhållande till sina aktieägare. Om vi alla med våra pensionspengar ska vara med och äga företag är det bara rimligt att fonderna använder den makt ägandet ger.

I just det här fallet kan vi nog gissa att många blivande pensionärer ogillade att deras pengar användes för privatflyg eller jaktanläggningar.

Om det finns ett problem med institutionella ägare som AP-fonderna är det nog inte att de skulle spela en alltför aktiv roll i bolagens förvaltning. Tvärt om.

Utveckla svenska företag

Om det är något vi borde önska oss är det väl att våra pensionspengar används för att utveckla svenska företag och skapa svenska jobb. Och att de som förvaltar pengarna har uppdraget att använda sitt inflytande långsiktigt och uthålligt.

Tillsammans äger vi redan en stor del av näringslivet. Det borde användas som en motvikt mot både kvartalskapitalism och extravaganta direktörsvanor.

Om det sedan får en och annan att börja skrika om fondsocialism får vi kanske leva med det.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln