Hemlösheten visar hur Sverige slits isär

Hemlösa hamnar på härbärge eller på gatan

– I kväll tänker jag ge mig ut någonstans och sova. Nu har jag varit på T-centralen i natt. Och då sover man inte mycket. Kanske en timme, har jag sovit i natt. Då drar jag ut och så får jag sova en 7-8 timmar i alla fall.

Vanliga löntagare hamnar på gatan

63-årige Nils Junior Lundh intervjuades i veckan i TV4:s ”Nyhetsmorgon” och är en av tiotusentals svenskar som lever som hemlös. Han gick i pension som 61-åring och får en pension på 4 700 kronor, men inget bostadsbidrag att dryga ut det med. Till slut stod han på gatan.

Hans berättelse är inte unik för hur den nya hemlösheten ser ut. I dag är det inte bara människor som har ett beroendeproblem eller lider av psykisk sjukdom som faller igenom och blir hemlösa. Nej, nu är det också vanliga löntagare, studenter, pensionärer eller arbetslösa som slås ut när inkomsterna blir för små eller utgifterna för stora.

I Socialstyrelsens senaste kartläggning talas det om att cirka 34 000 personer befinner sig i hemlöshet, men mörkertalet är stort. I siffran inkluderas inte heller så kallade EU-migranter som tigger i Sverige.

Man mister bostaden när förhållandet kraschar eller när man blir av med jobbet. Ofrivillig deltid, eviga vikariat, låga löner, långtidsarbetslöshet och urholkade bidrag gör att många aldrig tjänar tillräckligt bra för att få en egen bostad.

I en ny rapport pekar Stadsmissionen på just detta: trots att det byggs rekordmånga nya lägenheter så har människor med låga inkomster väldigt svårt att få tag i ett boende. Det finns helt enkelt inga bostäder som har så låg hyra att människor som lever i risk för fattigdom har råd att bo där. När klyftorna mellan den som har och den som inte har vidgas faller allt fler ner genom samhällsrevorna.

I alla storstäder ser Stadsmissionen nu en ökning av antalet familjer eller barn som saknar en fast bostad. I Stockholm saknar 718 barn någonstans att kalla hemma. I Malmö är det 1 070, i Göteborg hela 1 693 stycken. Enligt Rädda Barnens siffror lever totalt cirka 5 000 svenska barn i hemlöshet.

Undermåliga bostäder

I fjol låg kommunernas sociala boendekostnader på drygt 6 miljarder kronor och prislappen bara växer. Vi talar alltså om miljarder som går till tillfälliga, dyra och ibland undermåliga bostäder.

Låt i stället pengarna gå till riktiga bostäder och riktigt stöd till ekonomiskt utsatta människor. Stärk bostadsbidragen, rabattera hyrorna i allmännyttan, lagstifta om att alla människor ska ha rätt till tak över huvudet och slopa de hårdaste inkomstkraven för att få en hyresrätt.

Så här kan det inte fortsätta.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.