"Humanism är inte höger eller vänster”

Domprosten ringde fara å färde mot nazism

Visby domprost Mats Hermansson hamnade i ett  intensivt mediedrev under Almedalsveckan i somras.

Den årliga politikerveckan under början av juli i Almedalen brukar handla om politiska utspel, seminarier och roséindränkt skvaller. I år hamnade fokuset i stället på nazister och en domprost.

Mitt i årets Almedalsvecka steg den våldsbejakande organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som enligt Säpo är Sveriges farligaste nazistgrupp, i land i Visby. Det fick många andra att packa ihop i förtid.

Nazisterna spred skräck inom ringmuren. Kvinnor och minoritetsgrupper kände sig hotade. En kvinna och en autistisk pojke blev nedslagna och Annie Lööf buades ut under sitt partiledartal. Sammanlagt greps fem nazister för hets mot folkgrupp.

Pyntas för Pride-vecka

Visby domkyrka har tronat över havet sedan 1200-talet och byggdes ursprungligen som gästkyrka för tyska handelsmän. Än i dag är den en attraktion för hitresta, varje år lockar Sankta Maria kyrka, som den också heter, drygt 300 000 besökare. Den massiva tillströmningen tillsammans med sommarens extrema väder har skapat ett svårt mögelangrepp i kyrkans träbänkar och i den medeltida predikstolen.
– Tusentals sökte skydd här under ett hällregn i somras och det bildades som en vattenspegel på golvet. Kyrkan är ju ett av få offentliga rum som står öppet och kan ge skydd för så många människor, säger Mats Hermansson, domprost i Visby domkyrka.

Man måste ha i åtanke hur upphetsat det var den här dagen. Alla pratade om nazisterna som var i stan.
Pride-flaggorna vajar på Visby domkyrka.

Vi har stämt träff en grå novembereftermiddag när domkyrkan håller på att pyntas i regnbågens färger inför Visbys Pride-vecka. För Mats Hermansson och hans församling har det blivit självklart att delta varje år. Vi möts för att tala om den heta sommaren då vi båda stod mitt i ett medialt drev som uppnådde orkanstyrka under ett par dagar.

”Det kan vara nazister”

På onsdagseftermiddagen den fjärde juli höll Thomas Gür, en borgerlig debattör som ofta uppehåller sig kring assimilering och integration, ett oannonserat seminarium om sina frågor inne på domkyrkans kyrkogård.
När det blev dags för frågestund började klockorna i domkyrkans torn att ringa. Beslutet att varna för fara å färde var Mats Hermanssons.
– Det var uppjagad stämning och flera sa till mig att det kunde vara nazister som höll i mötet. Då tänkte jag: Det här är inte något som vi är arrangör av och det kan vara nazister som är här på helgad mark. Då drog vi i gång kyrkklockorna, säger Mats Hermansson.

Var det något han sa som gjorde att du trodde Gür var nazist?
– Jag hörde någonting om invandrare och något om för låga straff. Det är samma sak som jag har hört när nazisterna haft möte; det är mycket kring det som det handlar om, säger han.
– Man måste ha i åtanke hur upphetsat det var den här dagen. Alla pratade om nazisterna som var i stan. Men jag fattade ett förhastat beslut och gick också direkt ut och bad om ursäkt när jag förstod att Thomas Gür inte är en nazist.

I den uppeldade debatten efteråt beskrevs det som att Visbys domprost hade försökt tysta oliktänkande. Den tidigare utrikesministern Carl Bildt rasade på Twitter och sa att Svenska kyrkan borde skämmas och be om förlåtelse. Borgerliga ledarsidor över hela landet stämde in i fördömandet av Mats Hermanssons klockringning.

”Vågar man aldrig riskera att göra fel kommer man heller aldrig att göra rätt”, säger Mats Hermansson.

Jag skrev tvärtom på ledarplats i Aftonbladet; att Visby domprost var ett föredöme i dagens samhällsklimat. Hundratals upprörda mail och tweets vällde in i dagar efteråt.

Hellre reagera för tidigt mot misstänkt rasism och nazism än för sent, var mitt resonemang. Och Mats Hermansson hade ju bett om ursäkt. Men den detaljen nämndes inte av hans kritiker.
– Det bröt aldrig igenom någonstans. Man fick det alltid till att jag hade ringt i klockorna mot Thomas Gür, men så var det faktiskt inte.

Mottog hot undertecknat NMR

Kritiken mot honom kulminerade i ett brev han fick på posten. Där stod: "Vi vet var du bor" och var undertecknat "NMR". Brevet polisanmäldes men ärendet lades ned i brist på bevis.

Kommer det som du upplevde i somras att göra dig mer försiktig?
– Det hoppas jag verkligen inte. Vi vill vara en kyrka mitt i samhällsdebatten. Vågar man aldrig riskera att göra fel kommer man heller aldrig att göra rätt.

Ska Svenska kyrkan vara politisk?
– Kyrkan ska alltid vara politisk men aldrig partipolitisk. Kyrkan ska vara kritisk till varje regim och hävda människans värde och den lilla människans perspektiv. För mig handlar partipolitik om hur man ser på fördelningen av ekonomiska resurser, då kan man tala höger/vänster. Men humanismen, som är en grundbult inom kristendomen, är väl inte höger eller vänster?

Mats Hermansson tog senare kontakt med Thomas Gür och de sågs under sommaren och talade ut om historien över en räkmacka i Vadstena. "Vi är nog försonade i dag", säger han när vi skiljs åt.