Hemleveranser betalas av utsatta asylsökande

Varubuden jobbar 200–300 timmar i månaden

Apoteas varulager i Morgongåva.

Allt fler svenskar köper mat, mediciner och andra varor på nätet. I storstäderna kan man ofta göra beställningen på morgonen och ta emot paketen samma kväll. Inte sällan kostar frakten noll kronor. Men ingenting är gratis, som bekant.

Kostnaden läggs i stället på de som kör ut varorna betala i form av usla löner och regelvidriga arbetsvillkor.

Sveriges Radios Kaliber har granskat åkerifirman Homefleet, ett av de snabbt växande företagen som levererar flera stora företags produkter och matkassar.

Reportern Maria Ridderstedt beställer ett paket bomullstops på Sveriges största nätapotek, Apotea. Det kostar 12 kronor att få det levererat hem till dörren av en förare från Homefleet.

Beroende av ett arbetstillstånd

Apoteas vd bedyrar att företaget månar om goda arbetsvillkor, även för deras underleverantörer. Men enligt Kaliber gjordes fem stämningsansökningar mot Homefleet av anställda som inte fått ut semesterersättningen i tid under förra året. Samtliga är asylsökande och flera av dem har jobbat 200-300 timmar i månaden.
– Många vet inte om regler och lagar. För oss var det viktigast bara att få arbetstillstånd, säger ryske Yurii som intervjuats av Kaliber.
För asylsökande som fått avslag på sin ansökan om asyl kan ett arbetstillstånd bli den gyllene nyckeln till det svenska samhället. Då är det inte riktigt läge att klaga hos arbetsgivaren.

Dumpar löner och villkor

SR:s granskning visar också att Homefleet använt bilar som har körförbud och som inte är registrerade för godstrafik. På vintern har förarna kört med bilar som haft sommardäck. När Kaliber konfronterar företaget slår de ifrån sig alla anklagelser.
Näthandeln har underlättat livet, men också lett till dumpning av löner och villkor i åkeribranschen.
Arbetsgivare och politiker har sitt ansvar för det, men det har faktiskt också du som konsument. Det är inte rimligt att få något för tolv spänn hemkört gratis.