Hellre mer personal än digitala armband

Norrköping testar ny övervakning

Av: Jonna Sima

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förskolebarn i Norrköping ska förses med digitala armband i ett pilotprojekt.
Foto: JOHANNA SVENSSON
Förskolebarn i Norrköping ska förses med digitala armband i ett pilotprojekt.

Tidigare i somras blev småbarnsmamman Vanessa Wächtler uppringd av dotterns förskola i Stockholm. Personalen berättade att hennes 1,5-åriga dotter hade glömts bort under en utflykt. Flickan hann vara borta i en timme innan hon fick hjälp. En händelse som ger småbarnsföräldrar svindeltankar.

Dessvärre är historien med förskolebarn som tappas bort inte helt unik.

Pilotprojekt på förskolebarn

I effektiviseringarnas tidevarv försöker arbetsgivare ofta finna digitala lösningar. På en kommunal förskola i Norrköping ska 12 till 15 barn till hösten förses med digitala armband, skriver Norrköpings Tidningar. Tanken med pilotprojektet är att armbanden ska hjälpa pedagogerna att övervaka gruppen. Om något av barnen går utanför ett digitalt inringat område runt förskolan kommer det att gå ett larm hos personalen.
De digitala armbanden ska kunna öka tryggheten i förskolan, enligt Norrköpings kommun. Datainspektionen har redan varnat för att övervakningen kan bryta mot dataskyddsförordningen (GDPR), där barn och unga har ett särskilt skydd.

Kommuner försöker lappa och laga bristen på utbildad personal genom att införa nya tjänster med kreativa namn.

Bortsett från juridiken borde vi också diskutera om digitala armband verkligen är lösningen på den svenska förskolans kris. Runt om i landet fattas det tiotusentals förskollärare och barnskötare. Kommuner försöker lappa och laga bristen på utbildad personal genom att införa nya tjänster med kreativa namn. Omsättningen på personal är ofta stor, likaså är barngrupperna.

Fattas 90 miljarder kronor

Under Almedalsveckan i juli sa finansminister Magdalena Andersson att välfärden saknar 90 miljarder kronor samtidigt som kommunerna behöver anställa 80 000 personer fler fram till 2026. Några löften om nya resurser gav hon dock inte. I stället talade finansministern varmt om digitala lösningar. Det låter mest som önsketänk.
Digitala armband kommer aldrig att kunna ersätta utbildad personal eller en vuxen människas omsorg och tröstande famn.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.