Klart Nordmark inte gärna pratar om LAS

Utbildning för vuxna är en frihetsreform

Centerns Martin Ådahl och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark upprepade orden tre gånger under den korta presentationen av regeringens förslag om ett omställningsstudiestöd.

– Den största trygghets- och frihetsreformen på svensk arbetsmarknad i modern tid.

Bakom den storslagna formuleringen finns ett särskilt studiestöd för att den som arbetar ska kunna gå vidare i yrkeslivet. Det kommer att vara generöst, motsvarande 80 procent av lönen. Det ska kunna betalas ut under ett års heltidsstudier. Längre för den som studerar på deltid.

Möjlighet att gå vidare

Nordmark talade om en undersköterska som vill skaffa sig specialistkompetens, en rörmokare som vill gå vidare som yrkeslärare eller en ingenjör som vill byta inriktning. Och det är arbetstagare själv som avgör om och när hon eller han ska söka stödet.

Det är verkligen en frihetsreform, även om det är stora ord. Livslångt lärande och möjlighet till kompetensutveckling förändrar inte bara arbetslivet. Det förändrar liv.

I regeringens kalkyler räknar man med att 40 000 svenskar årligen kommer att bygga på sin kompetens med hjälp av det nya systemet.

I paketet finns dessutom resurser till omställning för den som håller på att förlora jobbet.

Svårare att sälja

Det är förslag som Eva Nordmark gärna pratar om. Den andra delen av uppgörelsen med Centern är svårare att sälja.

Det nya studiestödet och utbyggnaden av omställningsstödet är en del av parternas överenskommelse om arbetsrätten och anställningstryggheten. Den betyder också undantag från turordningsreglerna, en sannolikt generösare rätt för arbetsgivaren att säga upp av personliga skäl och ett svagare skydd för den anställde vid tvister.

Marginella eftergifter enligt en del fackliga organisationer. Ett grundskott mot tryggheten på jobbet enligt andra.

Parternas uppgörelse

Oavsett vilket är det villkoren i det nya huvudavtal parterna kommit fram till och som alla fackliga centralorganisationer nu står bakom. Och det är mer ballanserat än det förslag statens utredare kom fram till när han fick uppdraget att förverkliga januariavtalet.

Att fack och arbetsgivare kunde enas är inte politikernas förtjänst. Uppgörelsen kom till trots all politisk klåfingrighet.

Förhoppningsvis är det slut på den klåfingrigheten nu. Trygghetssystem kan inte ändras hela tiden, men politiker har petat på anställningsskyddet i årtionden.

Om veckans förslag sätter punkt för det blir Sverige lite bättre.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.