Mejla

Ingvar Persson

I dag borde vi ta farväl av högerns arbetslinje

Fler jobb är Magdalena Anderssons största fråga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag väljs Magdalena Andersson till statsminister, igen.
I dag väljs Magdalena Andersson till statsminister, igen.

LEDARE

I dag väljs Magdalena Andersson till statsminister, igen.

När hon senare på tisdag får läsa upp sin första regeringsförklaring vet vi att mycket kommer att cirkla runt tre prioriteringar. Sedan hon valdes till partiordförande har det funnits tillfällen att nöta in dem.

Andersson kommer att prata om demokratisk kontroll över välfärden. Centerpartister som Martin Ådahl blir rasande, men det har hon lovat partikongressen.

Inget alternativ

Hon kommer att prata om klimatomställningen. Det finns inget alternativ och arbetet pågår redan, inte minst i industrin.

Att högerpartierna förra veckan kunde sänka skatten på fossila bränslen är bara så ur takt med tiden.

Dessutom kommer Magdalena Andersson att prata om segregationen. Kanske har hennes talskrivare studerat den rapport om sysselsättningen som SCB presenterade i förra veckan. Där finns grunden till många av de problem det svenska samhället brottas med.

Många i arbete

SCB:s siffror visar att andelen svenskar som arbetar är hög och att den har vuxit sedan 2010. Men de visar också att det är väldigt stora skillnader mellan grupper. Högutbildade har högre sysselsättningsgrad än lågutbildade. Det är inte den enda faktorn som påverkar.

Av 100 personer i åldern 20 till 64 år som är födda i Sverige är 86 procent "sysselsatta". För flyktingar eller anhöriga till flyktingar är siffran bara 60 procent. Tittar vi på män och kvinnor för sig blir skillnaderna ändå större.

Bara drygt hälften av de kvinnor som kommit som flyktingar eller anhöriga till flyktingar har ett jobb eller annan sysselsättning.

Det är fattigdom och utanförskap formulerad som statistik.

Segregationen fortsätter

Så länge siffrorna ser ut som de gör kommer inga andra åtgärder att minska segregationen. Och inga polissatsningar i världen kommer långsiktigt att kunna trycka tillbaka brottsligheten om stora grupper står utanför arbetsmarknaden.

Magdalena Andersson behöver upprepa att alla som kan också ska arbeta. Men högerns "arbetslinje" där fattiga blir ännu fattigare leder inte dit. Samhället måste erbjuda inträdesbiljetten till arbetsmarknaden i form av utbildning och möjligheter att lära sig språket.

Siffrorna visar nämligen att det fungerar. Med längre tid i Sverige blir det också fler som arbetar. Och skillnaden mellan män och kvinnor blir mindre. Menar Andersson allvar med att bekämpa segregationen måste det bara gå så mycket fortare.


Idag klockan 13.00 är det meningen att riksdagen ska rösta om Magdalena Andersson som statsminister, igen. När hon i morgon ska presentera sin regering och läsa upp regeringsförklaringen borde arbetslösheten och segregationen vara två av de viktigaste frågorna. Dessutom hänger de ihop.

Diskutera med Ingvar Persson om vilka prioriteringar den nya regeringen borde göra. Chatten börjar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Grattis "Magda" till en omöjlig uppgift

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Arbetslöshet

Segregation