I dag borde vi ta farväl av högerns arbetslinje

Fler jobb är Magdalena Anderssons största fråga

I dag väljs Magdalena Andersson till statsminister, igen.

I dag väljs Magdalena Andersson till statsminister, igen.

När hon senare på tisdag får läsa upp sin första regeringsförklaring vet vi att mycket kommer att cirkla runt tre prioriteringar. Sedan hon valdes till partiordförande har det funnits tillfällen att nöta in dem.

Andersson kommer att prata om demokratisk kontroll över välfärden. Centerpartister som Martin Ådahl blir rasande, men det har hon lovat partikongressen.

Inget alternativ

Hon kommer att prata om klimatomställningen. Det finns inget alternativ och arbetet pågår redan, inte minst i industrin.

Att högerpartierna förra veckan kunde sänka skatten på fossila bränslen är bara så ur takt med tiden.

Dessutom kommer Magdalena Andersson att prata om segregationen. Kanske har hennes talskrivare studerat den rapport om sysselsättningen som SCB presenterade i förra veckan. Där finns grunden till många av de problem det svenska samhället brottas med.

Många i arbete

SCB:s siffror visar att andelen svenskar som arbetar är hög och att den har vuxit sedan 2010. Men de visar också att det är väldigt stora skillnader mellan grupper. Högutbildade har högre sysselsättningsgrad än lågutbildade. Det är inte den enda faktorn som påverkar.

Av 100 personer i åldern 20 till 64 år som är födda i Sverige är 86 procent "sysselsatta". För flyktingar eller anhöriga till flyktingar är siffran bara 60 procent. Tittar vi på män och kvinnor för sig blir skillnaderna ändå större.

Bara drygt hälften av de kvinnor som kommit som flyktingar eller anhöriga till flyktingar har ett jobb eller annan sysselsättning.

Det är fattigdom och utanförskap formulerad som statistik.

Segregationen fortsätter

Så länge siffrorna ser ut som de gör kommer inga andra åtgärder att minska segregationen. Och inga polissatsningar i världen kommer långsiktigt att kunna trycka tillbaka brottsligheten om stora grupper står utanför arbetsmarknaden.

Magdalena Andersson behöver upprepa att alla som kan också ska arbeta. Men högerns "arbetslinje" där fattiga blir ännu fattigare leder inte dit. Samhället måste erbjuda inträdesbiljetten till arbetsmarknaden i form av utbildning och möjligheter att lära sig språket.

Siffrorna visar nämligen att det fungerar. Med längre tid i Sverige blir det också fler som arbetar. Och skillnaden mellan män och kvinnor blir mindre. Menar Andersson allvar med att bekämpa segregationen måste det bara gå så mycket fortare.


Idag klockan 13.00 är det meningen att riksdagen ska rösta om Magdalena Andersson som statsminister, igen. När hon i morgon ska presentera sin regering och läsa upp regeringsförklaringen borde arbetslösheten och segregationen vara två av de viktigaste frågorna. Dessutom hänger de ihop.

Diskutera med Ingvar Persson om vilka prioriteringar den nya regeringen borde göra. Chatten börjar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    29 nov 2021

    Det blev Arne som fick sista ordet idag. Det väntar som sagt ännu mer dramatik i den svenska politiken och jag vill som vanligt tacka alla som bidragit till chatten.

    Om tre och en halv timme ska riksdagen åter rösta om Magdalena Anderssons som statsminister. Det missar vi inte.

  • Ingvar Persson
    29 nov 2021

    Hej Arne.

    Tja, man kan väl säga att Aftonbladets ledarsida gör vad vi kan för att vidga den politiska debatten till fler frågor än polisanslagen. Vi får bara hoppas att trägen vinner.

  • 29 nov 2021

    Hej! Du har helt rätt i det du skriver, men hur får vi agendan i den politiska debatten att handla om det i stället för budgivningen om hur många poliser vi ska ha? Det jämlika samhället med likartade möjligheter för alla måste vara basen i arbetet. Det finns goda exempel att plagiera så det gäller att omfördela både pengar och personresurser.

    Arne
  • Ingvar Persson
    29 nov 2021

    Hej Eva..

    En målande jämförelse, om än kanske inte alldeles rättvis. Det är klart att det tar tid att lära sig ett nytt språk och ännu längre tid om man dessutom behöver grundläggande utbildning. Ändå tycker jag att skillnaden i sysselsättning mellan svenskfödda och människor från andra länder är ett problem, och egentligen är det inte den genomsnittliga tiden som bekymrar mig mest. Det är att det tar väldigt lång tid för alldeles för många.

  • 29 nov 2021

    Varför är det så upprörande att det i genomsnitt tar 5-7 år innan en nyanländ får sitt första jobb - det tar ju 20-25 år för en svenskfödd?

    Eva