Prosit och hosta för allergiker och klimat

Rädda pollenmätningarna med småpengar

En allergisk kvinna nyser i närheten av en björk.

Våren är inte en årstid som är efterlängtad av alla. För en tredjedel av befolkningen betyder det istället en period av snuva, hosta, nysningar, trötthet, rinnande ögon och tecken på astma. Pollenallergi är en folksjukdom som har farligt lika symptom som ett visst coronavirus kan ge, så årets säsong har varit extra knepig att hantera.

Pollenallergiker behöver planera sin medicinering för att fungera i vardagen. Då är pollenmätningar till god hjälp. 80 procent av allergikerna drar nytta av prognoserna för att inte behöva sjukskriva sig i onödan.

Färre pollenprognoser

Men enligt Astma och Allergiförbundet saknar halva Sverige de här mätningarna. Det finns helt enkel ingen bemanning och finansiering. En del regioner har tillfälligt löst frågan men läget är ändå osäkert för 2022. Så för allergiker i till exempel Västra Götaland, Skåne och Blekinge är det bäst att fly fältet eller stänga in sig när nästa pollenattack kommer.

Mätningarna bidrar också till forskning om miljö och klimatförändringar. I FN:s klimatrapport som släpptes nyligen framgick det tydligt att nu är det nödläge på riktigt. Just därför är prognoserna även en nyckel i arbetet för en klimatsäker framtid på vår planet.

Höstbudget

Just nu sitter regeringen i förhandlingar om höstbudgeten som i runda slängar brukar ligga på omkring 100 miljarder kronor. Alla statsråd vill ha pengar ur finansministerns hand till just sina viktiga politikområden. Men Magdalena Andersson (S) är en sträng förhandlare och det är klart att det inte blir allt till alla.

Att låta pollenmätningarna rulla i hela landet kostar dock bara en spottstyver, enligt Astma och Allergiförbundet 15 miljoner kronor per år. Professor Lars-Olaf Cardell hävdar däremot att samhällsutgifterna för pollenallergi är rejält höga, ungefär 13 miljarder årligen. Att vara på jobbet men inte kunna producera fullt ut står för den största delen av kostnaden. Resten handlar om hela sjukskrivningar, mediciner och sjukvårdsbesök.

Det krävs ingen särskilt skicklig matematiker för att inse att här finns chans till en riktig win-win-situation, både för den enskilde allergikerns vardag, för samhället i stort och för att tillsammans bidra till att rädda klimatet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.