Smink och pengar går före medicin

Färre får tag på sin medicin i tid – som blivit dyrare

Tack vare Göran Hägglund har det blivit lättare att få tag i läppstift än medicin. Bilden är ett collage.

För två år sedan öppnade det första privatägda apoteket. Sedan dess har apoteken blivit allt fler. Öppet­tiderna är längre och man kan köpa huvudvärkstabletter i kvartersbutiken eller lanthandeln.

Men allt är inte guld och gröna ­skogar.

I dagarna har SVT granskat den nya apoteksmarknaden och branschens nya aktörer: riskkapitalister och sjukvårdskoncerner. Det är dystra tv-inslag.

Efter socialministern Göran Hägglunds (KD) avreglering av apoteken får allt färre tag i sin medicin i tid. Apoteken har, som sagt, blivit fler. Därför sprids medicinen ut på fler apotek som ofta är så små att de inte rymmer alla de 15 000 mediciner som i dag är receptbelagda.

Samtidigt har priserna på recept­belagda mediciner ökat dramatiskt.

Anne Carlsson är ordförande i Reumatismförbundet och själv reumatiker. Hon säger till SVT:

– Jag har sex olika läkemedel. Har jag riktig otur får jag gå runt till sex apotek för att få tag på min medicin, och det är ju inte rimligt.

Bilden SVT:s granskning tecknar ­bekräftar andras.

Enligt regeringens egen utredning har det faktiskt blivit svårare att få tag i receptbelagda mediciner inom rimlig tid.

Konsumentverket har i en rapport berättat hur svenskarnas förtroende för apoteken har sjunkit dramatiskt. Det är fler som tycker att personalen på apoteken inte kan ge råd om receptbelagda m­ediciner.

Samtidigt går flera nya apotekskedjor med brakförlust och har usel lönsamhet. Utvecklingen av apotekens verksamhet i dag handlar nästan helt om att öka försäljningen av skojiga sidoprodukter. Ni har väl sett badbollarna, sminket och tuggummit som ska göra en snygg?

Göran Hägglund lovade oss fler apotek. Vi fick fler Buttericks-butiker.

Följ ämnen i artikeln