Inte ens Bert Karlsson orkar vara cancersjuk

Dubbelt så vanligt med cancer i Norden

Bert Karlsson med Robert Aschberg  under Mustaschkampanjen, som uppmärksammar prostatacancer.

Under den gångna helgen har en barndomsvän genomgått ännu en operation för sin cancer. Operationerna har nästan blivit svåra att räkna sedan bröstcancern upptäcktes för ett par år sedan. Då hade tumörerna redan hunnit få spridning i stora delar av kroppen. Nu var det en tumör i hjärnan som skulle plockas bort, och strax innan operationen upptäckte man att där inte bara fanns en tumör utan flera.

Denna förbannade cancer.

Överallt hör och läser man om personer som har drabbats, människor som kämpar med behandlingar och anhöriga som sörjer. Är det bara jag eller känns det inte som att allt fler får sjukdomen nu förtiden? Kanske är det bara åldern. Närmar man sig medelåldern är det klart att sjukdomarna blir vanligare och döden kommer lite närmare.

Brutal orättvisa

I går skrev Aftonbladet om dansbandsgrundaren Berth Idoff, 77, och hans son Marcus Idoffson, 38, som avlidit i cancer. De tillbringade sista tiden i livet på samma hospice, med dörrarna öppna mellan sina rum. I torsdags dog sonen, tre dagar senare gick pappan bort. Historien är fullkomligt hjärtskärande. Vacker i all sin brutala orättvisa; att de åtminstone hade varandra in i det sista.

Cancerpatienter med låg utbildning har upp till 40 procent högre dödlighet än högutbildade.

När jag medverkade i SVT:s färgstarka debattprogram Opinion Live härom veckan fick jag sällskap av bland andra Bert Karlsson. I programmet diskuterades valresultatet och regeringsbildningen under livliga former. Skara-entreprenören gapade om att han hejade på Ebba Busch Thor och att alla som röstar vänster borde flytta till Venezuela. Men i logen före sändning pratade vi om cancer.

Vi hade båda läst nyheten som presenterats samma dag från Världshälsoorganisationen WHO om att det är dubbelt så vanligt med cancer i Norden jämfört med övriga Europa. Vad beror det på? Bert Karlsson har länge varit öppen med att han haft prostatacancer. Problemen gick han med under lång tid och hans läkare hade viftat bort symptomen. Om det varit en aggressiv cancerform skulle han vara död i dag. "Det stämmer att man måste vara frisk för att orka vara sjuk", sa han när vi var på väg in i tv-studion.

Problem att få en diagnos

Många som fått cancer säger just det – att svensk cancervård är i världsklass, alla studier tyder också på det. Problemet är ofta att få en diagnos. När Cancerfonden presenterade sin årliga rapport tidigare i år låg fokus på ojämlikhet. Cancerpatienter med låg utbildning har upp till 40 procent högre dödlighet än högutbildade. Hur mycket beror det på att människor inte orkar kräva sin rätt? Eller kanske inte har förmågan att formulera sina problem?

Min barndomsvän har tack och lov det, sjukdomen är ett rent helvete ändå. Och Bert Karlsson är Bert Karlsson. Men alla andra? Det är skrämmande att man ska behöva vara som starkast när man är som svagast. Men så är det och just därför kan inte klassamhället få gå igen i sjukvården.