Inte naturligt att dö av svält

22 november 2016.

Den svenska svälten

Varje år svälter 75 000 svenskar. Varje dag riskerar i snitt 41 äldre att dö av undernäring.

I helgen har vi läst Aftonbladets skakande reportageserie om gamla människors lidande. Den har handlat om Lisbeth Carlborg som vägde 38 kilo när familjen hittade henne i soffan. Hon satt där mager, utmärglad och vågade inte ens tända lampan. Hon var ensam och kunde inte ta hand om den mat hemtjänsten hade levererat.

Torftig mat

Lisbeth Carlborg bodde i Ulricehamn medan barnen var spridda över landet. Familjer har det ofta så i Sverige. Barnen har flyttat till jobben och de gamla föräldrarna får förlita sig på att hemtjänsten fungerar.

I helgen har vi läst om 94-åriga Dagny Larsson som väger 40 kilo. Hon äter mindre och mindre, delar en portion i två. Maten som hemtjänsten levererar är torftig.

– Vissa socialchefer säger att det är naturligt att dö av svält, men det är det inte, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik.

17 timmars fasta

Dietisten Maine Carlsson vid Umeå universitet har gjort en studie på boenden och i hemtjänst som visar att mer än hälften av de gamla är undernärda. De har ingen riktig kontakt med läkaren, får inte ens en riktig undersökning. De får flera läkemedel som kan leda till minskad aptit.

Många av de gamla har så dålig munhälsa att de inte kan tugga och äta. Sverige är ett klassamhälle där de fattigaste knappt kan få i sig maten.

Hemtjänsten är inte anpassad till de gamla, många får varken äta eller dricka på upp till 17 timmar. Personalen är dessutom så stressad att de inte hinner låta de gamla äta i lugn och ro. Många gamla vägrar att ta emot en snabb matning och det kan man förstå.

Varför ska någon behöva äta under så förnedrande förhållanden?

Iskallt samhälle

Hur kan det komma sig att Lennart Jonsson, 84, drabbades av så svår vätskebrist att han fick tas in på sjukhus för akut njursvikt?  Det är ett iskallt samhälle som tonar fram.

– Vår kultur är inriktad på unga, aktiva, friska människor, säger Yngve Gustafson. Den är en av världens kulturer som är mest negativt inställd till äldre.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström är en av dem som läst Aftonbladets artikelserie. Han hör också av sig och berättar att han satsar två miljarder om året till mer personal. Till det kommer tio miljarder om året till kommuner och landsting, men de där sista miljarderna köper vi inte. De är intecknade flera gånger om.

Det vi saknar är också en vision, ett löfte om bättre vård för landets alla äldre. Den ska inte handla om enklare sjukhus och fler undanskuffanden. Den ska sätta de äldre i centrum och ge dem den respekt de förtjänar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.