Polislägenheterna ett slag i ansiktet

Dags att lämna dem till bostadsförmedlingen

Carin Götblad flyttade in i en 6-rummare i fastigheten samtidigt som hon var stiftelsens ordförande.

Flera högt uppsatta poliser har fått lägenheter som delas ut av en stiftelse de själva suttit i styrelsen för, berättade Dagens Nyheter under veckan. Lägenheterna ligger på en flott adress i Stockholm och huset har tillhört polisen sedan det skänktes till myndigheten på 1940-talet.

Syftet med den avkastning som stiftelsen får genom hyrorna är att stötta poliser som är i behov, har skadats under tjänsten eller utfört hjältedåd. Enligt stiftelsens stadgar kan pengarna även användas till åtgärder som stärker förtroendet för polisen.

Det sistnämnda är som lök på en riktigt rutten lax.

Ordförande fick 6-rummare

För som styrelsen skött sitt uppdrag har de lyckats med det motsatta. Två poliser har själva tilldelats husets flådiga lägenheter samtidigt som de satt i styrelsen.

Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, fick en 6-rummare samtidigt som hon var ordförande för stiftelsen.

Maria Mikko, tidigare chef för polisen i Norrtälje, satt i styrelsen när hon flyttade in i en 5:a.

I ett tredje fall har en etta på 30 kvadratmeter tilldelats en polis som är barn till stiftelsens nuvarande ordförande Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Det är obegripligt hur så erfarna poliser inte kunde förutse hur härsket det här skulle te sig i allmänhetens ögon.

Enligt en utredning som länsstyrelsen gjort har det inte handlat om jäv i Mikkos och Johanssons fall, de två som utretts. DN-granskningen reser dock stora röda frågetecken kring det.

Men om tilldelningarna varit olagliga eller inte spelar inte så stor roll. Har man fått förtroendet att bestämma över en fastighet med syfte att hjälpa behövande poliser ska man inte hjälpa sig själv. Det är, kort och gott, fel.

Tio års bostadskö

Ulf Pauli som sitter i styrelsen och är ordförande för chefssektionen i Polisförbundet hävdar att det inte är något fuffens med hur lägenheterna i huset delas ut.

– Som fastighetsägare är du ju inte tvingad att lämna några lägenheter till bostadsförmedlingen, säger han till DN.

Samtidigt tar det i genomsnitt tio år att få en lägenhet via den offentliga bostadskön i Stockholm. Tusentals unga bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar och trångboddheten ökar.

Fuffens är det kanske inte, men - återigen - fel.

Styrelsens inställning och tveksamma tilldelningar är som ett slag i ansiktet på alla de som drömmer om någonstans att flytta in och kalla för sitt eget hem.

Högt uppsatta chefer inom polisen kan köpa in sig på bostadsmarknaden om de vill bo fint i innerstan. Hyresrätter som de råkar förvalta borde de lämna ut till den allmänna bostadsförmedlingen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.