Mejla

Jonna Sima

Vi sörjer med fransmännen

Mordet på läraren Samuel Paty berör oss alla

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I söndags hölls manifestationer runt om i Frankrike mot det islamistiska terrordådet mot läraren Samuel Paty utanför Paris.
Foto: AP TT
I söndags hölls manifestationer runt om i Frankrike mot det islamistiska terrordådet mot läraren Samuel Paty utanför Paris.

LEDARE

På vägen hem i fredags eftermiddag blev läraren Samuel Paty attackerad och fick halsen avskuren. Det bestialiska mordet har skakat Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine och chockerat en hel värld.

Händelsen inträffade en kort tid efter att Paty, som undervisade i historia och geografi, visat karikatyrbilder av islams profet Muhammed i samband med undervisning om yttrandefrihet. Det var ett sätt att förklara händelserna bakom det islamistiska terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015, där fem av tidningens tecknare mördades och ytterligare sju personer miste sina liv.

Mottog dödshot och kallades rasist

Då, för fem år sedan, fylldes gator såväl i Frankrike som i Sverige och runt om i världen, med manifestationer och budskapet: "Je suis Charlie", "Jag är Charlie". Det var ett sätt att visa extremisterna att attacken mot den satiriska tidningen var en attack mot yttrandefriheten, mot den fria, demokratiska världen. Mot oss alla.
Att Paty visade upp bilder från Charlie Hebdo i sin undervisning om yttrandefrihet var inget nytt.
– Han ville verkligen lära oss saker. Han anordnade då och då debatter och vi pratade, säger eleven Nathan om sin lärare till DN:s reporter på plats.
Efter lektionen ska en av elevernas föräldrar ha skickat in ett klagomål mot Samuel Paty, samt gjorde ett inlägg om honom i sociala medier. Paty ska därefter ha fått motta dödshot och rykten ska ha spridits om att han var rasist och islamofob.
I fredags sköts en misstänkt 18-åring till döds av polisen några kvarter från brottsplatsen. Totalt har elva personer frihetsberövats sedan dådet. Flera av dessa ska vara släkt med 18-åringen.
Under helgen har fransmännen samlats på gatorna under parollen "Je suis eseignant”, ”Jag är lärare”, för att visa sin solidaritet med Samuel Paty.

Yttrandefriheten hotas

2015 var det serietecknare, i dag lärare. Det måste få ett stopp nu.
Resultatet av att göra karikatyrer eller driva med gudar, gudinnor, politiker eller symboler blir inte alltid roligt eller lyckat i allas ögon. Ibland kan det vara olämpligt om man vet att reaktionen bara blir att människor känner sig sårade eller förnedrade. Men när yttrandefriheten idag hotas över stora delar av världen är det viktigt att markera tydligt att den är en grundläggande mänsklig rättighet. Samuel Patys röst har tystats på värsta tänkbara vis. Nu måste vi andra höja vår.

Chatta med Jonna Sima om artikeln klockan 09:00. Det går bra att skriva dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.