Ledare

Hyresgäster pressas med maffiametoder

Köper ett ”högt belånat ruckel”

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

77-åriga Anita Gunnerstad är nöjd med att bo i hyresrätt. Men när hon sa nej till ombildning till bostadsrätt blev hon pressad av så kallade ”ombildningskonsulter”. De föreslog att hon skulle låta dottern gå i borgen om hon själv inte har pengarna.

Samma konsulter försöker marknadsföra lånebolag med skyhöga räntor till de som inte får ta ett vanligt banklån. De största på den här konsultmarknaden är Restate.
Nu avslöjar Hem och Hyra hur bolaget jobbar. De skickar konsulterna för att pressa hyresgäster att skriva på för ombildning. Incitamenten är starka. Ingen ombildning – inga pengar till konsulterna.

Vd:ns bekanta ”flyttar in”

I Rågsved i södra Stockholm anlitades Restate för att få igenom en ombildning. Men för det krävs att två tredjedelar av hyresgästerna säger ja. När det inte fanns majoritet fick vd:ns bekanta ”flytta in”.

Just de bostäderna är rikskända. I alla fall sedan det avslöjades att de hölls samman av spännband som inte är förankrade i grunden. Värden har blivit jagad av myndigheter på grund av stora brister i brandskydd och farliga hissar. Inte konstigt att köpsuget inte är så starkt.

Men ombildningen gick igenom. Restates vd hade nämligen använt sina vänner, vänner. Dagarna runt köpstämman skrev de sig på lägenheter i huset och röstade för ombildning via fullmakt. De bor i Halmstad och allt tyder på att de aldrig satt sin fot i lägenheterna.

Omöjligt att backa

När jag pratar med Hem och Hyras editionschef Anna Tiberg frågar jag hur det här kan vara lagligt. Kan inte ombildningen ogiltigförklaras?

– Det är inte lagligt att folkbokföra sig där man inte bor. Vänsterpartiet i Stockholm har också polisanmält Restates vd för bedrägeri. Men det finns inget sätt att backa. Inga sanktioner att ta till när ombildningen har röstats igenom. Gjort är gjort.

Ekobrottsmyndigheten larmar samtidigt om att brottsligheten kopplad till ombildningar ökar. Det som avslöjats är bara toppen av ett isberg.

Tiberg menar att Hyresgäster används som brickor i ett spel. Det handlar om mycket pengar men besluten fattas i princip över huvudet på hyresgästerna.

Drivs på av Moderaterna

– Det drabbar dem som inte har råd, eller dem som köper något som visar sig var ett högt belånat ruckel.

Det här drivs på av politiker. I moderatstyrda Stockholm ökar ombildningarna, och det går förstås snabbare när stora delar av allmännyttan säljs ut.

Efter avslöjandet vill justitieminister Morgan Johansson (S) tillsätta en utredning för att skärpa lagen. Det är bra. Men det är dags att ta tuffare tag mot dem som utnyttjar det gemensamma bostadsbeståndet för att tjäna pengar genom att luras och skrämmas.

Annars kommer vittnesmålen fortsätta från hyresgäster som Anita och andra som känner sig överkörda av hyresvärden. Där de enda vinnarna är oseriösa värdar och konsulter som använder sig av maffiametoder för att få sin vilja igenom.

Publisert:

LÄS VIDARE

Låt inte högern plundra Sverige

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspolitik

Bostadsmarknad

Stockholm

Moderaterna

Morgan Johansson

Ekobrottsmyndigheten