Ledare

Sabuni säger adjö till moderata stödröster

”Röd linje” mot SD existerar knappt

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

LINKÖPING. Den tidigare "röda linjen" mot Sverigedemokraterna är i dag så tunn att man behöver mikroskop för att kunna se den. De liberaler som tar avstånd från SD kan därför inte lita på sitt eget parti. Samtidigt kan Moderaterna inte heller lita på liberalerna. Om det blir ett samarbete kommer många av deras hjärtefrågor stå i direkt motsats till vad som beslutats på landsdagarna.

Det går inte att skriva om Liberalernas landsdagar utan att nämna SD. Frågan om att samarbeta med Jimmie Åkessons (SD) parti dominerade mötets första kväll, och  det var många och känslosamma argumentationer. Partistyrelsens linje vann. Det ska gå att regera med SD som samarbetsparti. Även SD-tjänstemän i regeringen är helt okej. Eller ja, man röstade ner förslaget om att inte ha dem. Ganska snurrigt, men rätt typiskt Liberalerna. Samtidigt märktes ett stort motstånd mot SD-linjen, framförallt från Liberala Ungdomsförbundet.

LUF dominerar

"Landsmötet har dominerats av LUF" säger Nyamko Sabuni i början av sitt tal på lördagen. Liberalernas partistyrelse försökte få igenom visitationszoner, anonyma vittnen och språkkrav för att få permanent uppehållstillstånd. Dessa röstades ned, och den sistnämnda frågan gav en stor vinst till LUF. Frågan är vad Moderaterna säger om det, som har just de frågorna nära hjärtat. Kanske var det där Liberalerna kunde säga adjö till moderata stödröster. Eller, vad säger Anders Borg?

Som gubben i lådan presenteras den tidigare moderata finansministern som hedersgäst av Nyamko Sabuni. Han har tagit plats längst fram vid scenen, bredvid den nyvärvade liberalen Dominika Peczynski. Om dessa två kommer rädda liberalerna är tveksamt. Men kan någon rädda liberalerna i nuläget?

Lever på gamla meriter

Moderater som älskar tuffa tag kan inte lita på liberalerna. Liberaler som tar avstånd från SD kan inte heller lita på liberalerna. Och stödröster från KD och Centerpartiet är bara att glömma. Så vilka finns då kvar?

I den senaste mätningen hamnar L långt under riksdagsspärren. Nu försöker Nyamko Sabuni lansera partiet under parollen "Ny start för Sverige". Men sedan ägnar hon första delen av sitt tal åt att nämna gamla liberaler som framförallt lever på gamla meriter. Som att hon desperat vill säga att "partiet är mer än bara mig, jag lovar". 

Det kan antingen ses som en fin gest gentemot partikamraterna. Men risken är att bara bekräftar ett ledarskap med svagt stöd, både i och utanför partiet. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sabuni håller på att utplåna Liberalerna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Linköping

Nyamko Sabuni

Liberalerna

Moderaterna

Jimmie Åkesson