Ni har ju redan fått ert andrum

Migrationsdebatten bygger på svepskäl

Den så kallade integrationsskulden lyfts av majoriteten av partierna som tidigare förhandlade i migrationskommittén.

För några veckor sedan havererade migrationssamtalen mellan riksdagspartierna. Maken till skådespel har man knappast sett.

Knappt en kvart hann gå efter att migrationskommittén brutit samman före Moderaterna rullade ut kampanjmaterial som skulle skrämma väljarna med Miljöpartiet, medan Socialdemokraterna gjorde sitt bästa för att ducka frågan helt. Centerpartiet la sin vecka på en svårbegriplig balansakt där man å ena sidan var för S och MP men å andra sidan inte alls för att inte stänga dörren till ett nytt allianssamarbete.

Exakt vart Liberalerna tog vägen vet ingen, men under torsdagen dök Nyamko Sabuni upp på DN debatt och önskade att migrationssamtalen ska återupptas.

Det lär inte hända. Moderaterna verkar vara fast beslutna att göra volymmålen till en valfråga. Dessutom är kärnan i hela den svenska migrationsdebatten en chimär.

Bygget krackelerar

När de tillfälliga migrationslagarna stiftades efter 2015 gjordes det för att Sverige sades behöva ett "andrum". Samma argument används även nu, men denna gång i termer av den svenska "integrationsskulden". Det lär vara det enda som förenar majoriteten av riksdagspartierna: idén att migrationen måste stramas upp för att alla som de senaste åren fått uppehållstillstånd ska få tid att integreras i det svenska samhället.

Vid första anblick låter det kanske inte så tokigt. Men ställer man en enkel följdfråga börjar bygget krackelera: Om integrationen enligt alla från S till SD är den samhälleliga knäckfrågan, varför är det inte integrationssamtal man fört? "Andrum" har Sverige nämligen haft i fem år.

Antalet asylsökande har minskat kraftigt, och coronakrisen bidrar ytterligare. Från 7000 asylsökande i veckan när trycket var som högst 2015 till 400 i veckan till dagens 200 personer i veckan. Migrationsverket har rekordfå öppna ärenden. I år ser det knappt ut som att Sverige ens kommer ta emot sina kvotflyktingar.

Vad har ni gjort med andrummet?

Så vad har våra politiker gjort med andrummet vi stått mitt i under ett halvt årtionde?

Vart finns samtalen om att bygga fler bostäder där det är lättast att få ett arbete? När Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson sitter och fikar, hur mycket pratar de om skolsegregationen eller villkoren på arbetsmarknaden där särskilt nyanlända blir fastlåsta i underbetalda gigjobb som cykelbud?

Segregation är motsatsen till integration. Ändå får frågorna aldrig plats som något annat än svepskäl för att hålla gränserna stängda.

Motsättningen mellan migration och integration existerar bara om man väljer att strunta i politiska förslag för att bryta segregationen.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen

Denna chatt är stängd.

  • Lotta Ilona Häyrynen
    17 juli 2020

    Nu har det blivit dags för mig att avsluta chatten! Tack för alla frågor och inspel, och jag hoppas att alla får en fortsatt fin och solig dag. 

  • 17 juli 2020

    Hej Lotta, Du frågar dig vad våra politiker gjort de senaste 5 åren, och i nästa mening frågar du dig själv om Ulf och Jimmie under sina möten diskuterar integration. Min fråga till dig är, varför undrar du vad dem pratar om, och inte de som styrt landet under de 5 åren? Är det inte regeringens ansvar att leda Sverige och att förbättra integrationen? Isåfall kan man ju se din text som en negativ recension av Sveriges regering 2015-2020.

    Max

    Bitvis kan man absolut läsa det som en negativ recension på alla politiker som engagerat sig, eller snarare kanske inte engagerat sig, i dessa frågor de senaste fem åren. Jag är särskilt nyfiken på vad de politiker som använder ordet "integration" i samband med "migration" faktiskt säger om integrationen. "Från S till SD", som det också står i texten. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 17 juli 2020

    Vad härligt att nån till slut tar upp det här! Bristen på integration tas i princip bara upp när det handlar om att minska invandring, men inte annars. Tvärtemot så ges mindre pengar till integrerande verksamhet, SFI går på knäna, och allt större krav ställs av arbetsgivare. Integration kan bara ske om båda vill, och det svenska samhället blir kallare och kallare mot invandrare. Det kanske är dags att göra något åt det istället för att bara snacka.

    Anne
  • 17 juli 2020

    Mycket fake news som kommer från aftonbladets reporter nu. Vi tar visst emot kvotflyktingar i år. Sverige kommer att ta emot näst mest flyktingar i år av alla EU länder om prognosen stämmer. Sverige är ett av dom länderna i världen med minst andel enkla jobb, och allt pekar på att de bara blir färre. Att klassisk socialdemokratisk politik skulle lösa problemen de själva skapat verkar minst sagt ologiskt.

    Daniel

    Hej Daniel. I texten finns den senaste informationen om kvotflyktingar länkat. Det har stått still sedan april, i augusti planerar man att ta emot ett 20-tal personer i möjligaste mån, av Sveriges åtagande på 5000 kvotflyktingar. Man räknar från myndigheternas sida inte med att nå upp till det. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 17 juli 2020

    Hej Lotta! Jag har en fråga till dig. Denna fråga är inte lätt.Tycker du att det är rätt att ge bort sverige till resten av världen att förbruka tills det inte finns några pengar kvar? Det kommer att under de kommande 20 åren bli en stor utflyttning av svenskar som antingen de är födda här eller kommer ifrån andra länder och blivit svenska medborgare,ifrån sverige pgr. av att allt blir sämre och sämre för varje år. Tillsist blir sverige ett u-land.Var det värt det??

    tomas

    Hej Tomas. Jag tycker faktiskt att det där är en väldigt lätt fråga att svara på: Nej. 

    Om det någonsin skulle hända. Låter mer som en ganska räddhågsen konspirationsteori i mina öron. 

    Lotta Ilona Häyrynen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.