Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Ni har ju redan fått ert andrum

Migrationsdebatten bygger på svepskäl

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den så kallade integrationsskulden lyfts av majoriteten av partierna som tidigare förhandlade i migrationskommittén.
Den så kallade integrationsskulden lyfts av majoriteten av partierna som tidigare förhandlade i migrationskommittén.

LEDARE

För några veckor sedan havererade migrationssamtalen mellan riksdagspartierna. Maken till skådespel har man knappast sett.

Knappt en kvart hann gå efter att migrationskommittén brutit samman före Moderaterna rullade ut kampanjmaterial som skulle skrämma väljarna med Miljöpartiet, medan Socialdemokraterna gjorde sitt bästa för att ducka frågan helt. Centerpartiet la sin vecka på en svårbegriplig balansakt där man å ena sidan var för S och MP men å andra sidan inte alls för att inte stänga dörren till ett nytt allianssamarbete.

Exakt vart Liberalerna tog vägen vet ingen, men under torsdagen dök Nyamko Sabuni upp på DN debatt och önskade att migrationssamtalen ska återupptas.

Det lär inte hända. Moderaterna verkar vara fast beslutna att göra volymmålen till en valfråga. Dessutom är kärnan i hela den svenska migrationsdebatten en chimär.

Bygget krackelerar

När de tillfälliga migrationslagarna stiftades efter 2015 gjordes det för att Sverige sades behöva ett "andrum". Samma argument används även nu, men denna gång i termer av den svenska "integrationsskulden". Det lär vara det enda som förenar majoriteten av riksdagspartierna: idén att migrationen måste stramas upp för att alla som de senaste åren fått uppehållstillstånd ska få tid att integreras i det svenska samhället.

Vid första anblick låter det kanske inte så tokigt. Men ställer man en enkel följdfråga börjar bygget krackelera: Om integrationen enligt alla från S till SD är den samhälleliga knäckfrågan, varför är det inte integrationssamtal man fört? "Andrum" har Sverige nämligen haft i fem år.

Antalet asylsökande har minskat kraftigt, och coronakrisen bidrar ytterligare. Från 7000 asylsökande i veckan när trycket var som högst 2015 till 400 i veckan till dagens 200 personer i veckan. Migrationsverket har rekordfå öppna ärenden. I år ser det knappt ut som att Sverige ens kommer ta emot sina kvotflyktingar.

Vad har ni gjort med andrummet?

Så vad har våra politiker gjort med andrummet vi stått mitt i under ett halvt årtionde?

Vart finns samtalen om att bygga fler bostäder där det är lättast att få ett arbete? När Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson sitter och fikar, hur mycket pratar de om skolsegregationen eller villkoren på arbetsmarknaden där särskilt nyanlända blir fastlåsta i underbetalda gigjobb som cykelbud?

Segregation är motsatsen till integration. Ändå får frågorna aldrig plats som något annat än svepskäl för att hålla gränserna stängda.

Motsättningen mellan migration och integration existerar bara om man väljer att strunta i politiska förslag för att bryta segregationen.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven riskerar mer än regeringsmakten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationspolitik

Moderaterna

Integration

Nyamko Sabuni

Ulf Kristersson

Socialdemokraterna

Segregation