Mejla

Ingvar Persson

SD:s landsdagar blir säkert succé

Svårigheterna börjar på måndag

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är en belåten skara ombud som nu köar för att registrera sig till Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro. Dörrarna till kongressalen slås upp klockan 20.00, och faktum är att det mesta går partiledare Åkessons väg.

Det offentliga samtalet domineras helt av det besinningslösa våld som kriminella gäng utövar. I opinionsundersökningarna är Sverigedemokraterna stundtals landets största parti och i riksdagen har Jimmie Åkesson på många sätt brutit partiets isolering och på många sätt lyckats etablera det konservativa block han drömt om.

Att Moderaterna häromveckan ställde sig bakom SD:s försök att avsätta Morgan Johansson kommer att betraktas som en milstolpe i den svenska högerns utveckling.

Partiets program

Det är mycket begärt att de framgångsberusade ombuden i Örebro ska fundera på det men just här finns faktiskt ett av partiets problem på lite sikt.

Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti. Medlemmar och väljare hålls samman av sitt motstånd mot invandringen. När det gäller det mesta annat spretar åsikterna. Just därför har SD också kunnat rekrytera väljare från hela den politiska skalan, och särskilt glad är Åkesson över inflödet av "traditionella arbetare". Det skriver han i sin hälsning till kongressombuden.

I Åkessons värld är invandringen alltid orsaken till Sveriges förfall, men just nu är förfallets konkreta uttryck orättvisa skattesänkningar, besparingar i kommunerna och krisen i vården.

Välfärdspartiet framför andra

Under helgen kommer Sverigedemokraternas partiledning att göra sitt bästa för att inte bara måla upp bilden av sig själva den starkaste garanten för lag och ordning utan också som välfärdspartiet framför andra. Och antagligen kommer det att lyckas.

Svårigheten är förstås att Sverigedemokraternas profil som välfärdens försvarare gör sig bättre i opposition än som regeringsunderlag. Inte bara därför att besparingar man vill göra på invandringen blir lättare att räkna hem när de inte behöver prövas mot verkligheten, utan också på grund av det umgänge man valt.

Låt oss vara uppriktiga, vilka av Åkessons "traditionella arbetare" ser Moderaterna som en garanti mot orimliga besparingar i kommunerna? Vilka tror att Kristdemokraterna skulle föra en rättvisare skattepolitik? Och vem tror att ett konservativt block i längden skulle stå upp för välfärden?

Sannolikt ganska få. Men det är precis det umgänget Sverigedemokraterna valt, i riksdagen och i kommunerna.

Landsdagarna i Örebro kommer säkert att bli en succé. Sverigedemokraternas problem börjar efteråt.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.