Sverigedemokraterna vill att alla ska lyda

Domstolen kan inte läsa fackets stadgar

Det kan vara en av de märkligaste tvister som hamnat i en svensk domstol. Lastbilschauffören och Sd-politikern Mats Fredlund kräver att få fortsätta att vara medlem i facket. Fackförbundet Transport vill få bestämma i sin egen förening.

I dag avslutades förhandlingarna i Hovrätten. Domen som meddelas om någon vecka kommer att berätta en hel del om hur det ser ut med den svenska demokratin.

Att sympatisera med Sverigedemokraterna eller att rösta på partiet är ok för medlemmar i Transport. Förbundet har dragit gränsen vid aktiva Sd-politiker. Transports medlemmar har i demokratisk ordning bestämt att de inte kan vara medlemmar i organisationen. Enligt förbundet strider partiets antifackliga och rasistiska hållning mot organisationens stadgar och värdegrund.

Medlemmarnas sak

I sak kan man tycka vad man vill om Transports beslut, men det är medlemmarnas sak att fatta det.

Tingsrätten gjorde förra våren en annan bedömning. De menade att Transport läser sina egna stadgar på fel sätt. Att det inte fanns stöd för att kasta ut Fredlund.

Att ifrågasätta en domstols omdöme sitter långt inne. I vanliga fall ska man avstå från att kvälja dom som det heter. I just det här fallet är det dock svårt att låta bli.

För det första är Transportarbetarförbundet en ideell förening. Det är frivilligt att vara medlem, och det är rimligen medlemmarna i föreningen som bestämmer vilka andra som får vara med.

Sverigedemokraterna utesluter många

Sverigedemokraterna, en annan ideell förening, drar sig inte för att utesluta medlemmar som inte passar in. Ofta rör det sig om extremister, som i det aktuella fallet med Rebecca Ädel i Nynäshamn. Andra gånger tycks det räcka att man blivit osams.

Borde det också prövas av tinget?

För det andra kan man fråga sig varför domstolens domare skulle vara bättre lämpade att läsa en förenings stadgar än medlemmarna i den föreningen? Tänk den tanken till slut och vi hamnar i ett väldigt annorlunda samhälle.

Det kan vara precis dit vi är på väg. I tidningen Arbetet hotade Jimmie Åkesson inför valet med nya lagar om inte fackförbundens ledning "skärper sig".

Tuppkammen har växt

Att skärpa sig är väl i det här fallet att göra som Åkesson vill.

Efter valet har tuppkammen vuxit ytterligare. Björn Söder har deklarerat att han vill dra in stödet till människorättsorganisationer som kritiserar Tidöavtalet. Och tjänstemän på Sverigedemokraternas kansli har krävt att miljöorganisationer ska lämna ut listor på sina bidragsgivare.

Det var svårt att inte tolka det som ett hot.

Demokrati är inte bara rätten att rösta. Demokrati är också rätten att ha en annan åsikt än partiledaren för det näst största partiet. Demokrati är att kunna kritisera politiker som i praktiken styr regeringen som marionetter.
Det är dessutom rätten för människor att tillsammans bilda föreningar. Och att medlemmarna själva bestämmer, till exempel om vem som får vara med.

Fredlunds fackliga medlemskap borde aldrig ha hamnat i domstol.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.