I Kristerssons Sverige dör de sjuka ensamma

Ulla fick en stroke – väntade på akuten i 13 timmar

Vittnesmålen från sjukvården går knappt att läsa.

En sjuksköterska från Sjukvårdsuppropet berättar att de som är i livets slutskede ofta dör ensamma om de inte har anhöriga som kan vara med dem. En annan har behövt lägga en blödande kvinna som fått missfall i ett duschrum, på grund av platsbrist. En läkare har tvingats välja mellan tre allvarligt sjuka patienter när man bara haft plats för två. Den som valdes bort dog två timmar senare.

– Ibland hoppas man nästan att de ska bli sämre, att de ska komma tillbaka och ha det där medicinska felet som man kan peka på för då får de hjälp, säger ett annat vittne från Stockholms sjukvårdsupprop.

Det här handlar inte om brist på resurser. Det är politik.

Högerns ansvar

Regionerna har ansvar för sjukvården. Staten har skyldighet att skjuta till pengar, men det är regionpolitikerna som fattar de avgörande besluten. Den senaste mandatperioden har högerpartierna varit med och styrt 20 av 21 regioner.

I Stockholm har politikerna från M, KD, L, C och MP fattat ideologiska beslut som prioriterat de med enkla problem, de som bor i välmående och tätbefolkade områden.

Där öppnas privata vårdcentraler som marknadsför sig mot rika människor med problem som tentaångest och förkylningar. För varje patient fakturerar vårdcentralen regionen.

I de fattiga förorterna öppnar inga nya vårdcentraler. De svåra och dyra patienterna prioriteras bort.

Ulf Kristersson.

Dags för Kry-barnmorska

Problemen finns inte bara i Stockholm. I Norrbotten är det inte ovanligt att behöva ta ledigt en dag för att åka på screening för livmoderhalscancer, så långt är det till närmsta sjukhus med rätt utrustning. I Västerbotten kan födande behöva åka bil i flera timmar för att ta sig till BB. Dessa problem beror på särskilda utmaningar i glesbygden.

Vinner det blåbruna blocket är det upp till Kristersson, Busch och Åkesson att lösa dem. Sker det med region Stockholm som inspirationsmodell kanske kvinnorna får nöja sig med en Kry-barnmorska på länk.

I en kampanj från Socialdemokraterna i Stockholm berättar Linnea, 30, om hur hon som fick ptsd efter en svår förlossning behövde vänta i tre månader på en akuttid för samtalsterapi. Ulla, 65, fick ligga 13 timmar på akuten efter att ha fått en stroke. Efter sju timmar kom en volontär och gav henne en filt.

Patienter dör i onödan. Sjukvårdspersonalen säger upp sig i desperation när de inte orkar längre. Anhöriga måste kämpa för att sjuka familjemedlemmar ska få vård. Kvinnor skadas i samband med sina förlossningar.

Så ser det Sverige Ulf Kristersson styr redan ut i praktiken.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln