”Jimmie moment” betyder mindre pengar till välfärd

Jennie Nilsson: marknaden löser aldrig landsbygdens problem

Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister

Augusti 2014 var de bjärta färgernas månad. I Falun uppmättes 35,1 grader Celsius, rekord sedan mätningarna startade 1860, i Västmanland brann skogen och i Malmö var det översvämningar på grund av regnet.

Rubrikerna handlade om att statsminister Fredrik Reinfeldt inför valet uppmanade väljarna att ”öppna sina hjärtan” för en kommande stor flyktingström.

– Jag ber svenska folket att ha tålamod, sa han vid sitt sommartal på Norrmalms torg i Stockholm.

På bilderna kan man se hur de samlade moderaterna jublade. Välfärden, konstaterade Reinfeldt, måste nu stå tillbaka eftersom reformutrymmet därmed är begränsat. Tisdagen den 26 augusti kom svaret från Sverigedemokraterna.

Vid en pressträff i riksdagshuset presenterade de valmanifestet ”Vi väljer välfärd” med satsningar på 325 miljarder kronor. Jimmie Åkesson lovade inför valet allt åt alla. Nya vårdplatser, två miljarder till trygghetsboenden, slopad pensionärsskatt, rätt till heltid åt alla i offentlig sektor, stopp för vinstuttag ur välfärden, höjt tak i A-kassan och mycket, mycket mer.

SD:s 325 miljarder kronor fanns naturligtvis inte på riktigt, de kunde lika gärna ha lovat ut sedelbuntar monopolpengar.

Därför tog varken media eller övriga partier Jimmie Åkesson på allvar. Det var helt enkelt för dumt – för mycket bondfångeri. Men väljarna lyssnade.

”Folk vet ändå inte skillnaden på miljarder och miljoner”, som en synnerligen sur toppmoderat sa till mig strax efter valet.

Jag tror han hade fel. Men det ligger något i att om alla viftar med stora siffror hit och dit så blir andra saker avgörande – värderingar, förtroende, känslan av att bli sedd och lyssnad på.

Jennie Nilsson, 48 är socialdemokratisk landsbygdsminister sedan drygt ett år. Hon använder inga siffror alls när hon pratar. Däremot reser hon mycket.

I Stockholm är hon mest känd som Sveriges mest okända minister men hon har gått den långa vägen. I drygt tio år jobbade hon som vårdbiträde i hemkommunen Hylte i Halland med omkring 10 000 invånare, på gruppboenden och som personlig assistent.

2001 blev hon vikarierande kommunalråd och heltidspolitiker när hennes företrädare blev sjuk. Karriären ledde till riksdagen och sedan januari 2019 är hon landsbygdsminister med uppdrag att hela klyftan mellan land och stad.

Hon spelar därmed på bortaplan i frågor som allt mer blivit Sverigedemokraternas.

– Politiken i dag är ofta utformad med staden som norm. De möjligheter som finns utanför städerna tas därför inte tillvara, det har vi som land inte råd med, säger hon.

I dag vet vi att Fredrik Reinfeldt läste politiken fel den där soliga dagen på Norrmalms torg 2014. ”Öppna era hjärtan” blev hans politiska eftermäle. Men det stora problemet var egentligen ett annat.

Fredrik Reinfeldt bedrev valrörelsen längs höger-vänsterskalan medan alla verkliga konflikter redan hade börjat handla om centrum mot periferi.

Ibland missförstås frågan om centrum mot periferi som ett kulturkrig. Men konflikten är mycket äldre och mycket mer ingrodd i vår politiska kultur. Att det är ännu längre till Bryssel än till Stockholm var centralt i EU-motståndet. Att Tjockhult suger naturresurser ur älvarnas och järnmalmens Sverige och sedan inte ger något tillbaka – ja, det vet ju alla.

– Det finns en utbredd känsla i dag av att det går bra för Sverige men att det inte kommer alla till del. Om jag ska ge ett enskilt svar på varför det går bra för SD är det nog framförallt detta, säger hon

När staten dragit sig tillbaka, välfärden privatiserats och aktiv fördelningspolitik blivit omodernt så har allt större delar av Sverige visat sig icke konkurrenskraftigt och lämnats på perrongen. Tillsammans med de människor som bor där. Sverige klyvs, som Centerpartiet skulle säga.

– Marknaden kommer aldrig att lösa landsbygdens problem, ändå är det precis den högerpolitiken SD står bakom. Hela Reinfeldts andra mandatperiod backades upp av SD och de har röstat för Moderaternas budgetar i riksdagen. SD har varit med och skapat dagens situation, säger hon.

Under de senaste veckorna har SD återvänt till sin retorik i manifestet ”Vi väljer välfärd” från 2014. Siffrorna är mer verklighetsanpassade, istället för 325 miljarder har man föreslagit 7,5. Och SD har förhandlat med KD och M.

Men Jennie Nilsson är inte imponerad.

– Skulle deras budget gå igenom drar de ner 10 miljarder på arbetsmarknadspolitiken, vilket direkt drabbar kommunerna, säger hon.

Ändå påstår alltså SD att de ”väljer” välfärden. Vi såg ungefär samma akrobatik efter att SD röstade för M:s och KD:s budget 2018. En budget som gick igenom eftersom C och L lade ner rösterna. I budgeten skars arbetsmarknadspolitiken ner med 4,5 miljarder vilket gjorde att Arbetsförmedlingen fick idiotstoppa verksamheten i kommunerna och lägga ner lokalkontor. Något SD sedan skyllde på regeringen, senast Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju.

Vilka är då vinnare på politiken?

Ja, det är samma personer som alltid vinner på moderat politik, framförallt män i rika stockholmskommuner som Danderyd, Täby och Lidingö.

SD försöker vinna landsbygdens röster på en politik som i praktiken mest gynnar Stockholm.

Att SD kommer undan med bluffen beror på att de lyckats få konflikten om centrum mot periferi att handla om andra saker, som invandring, tiggeri, bensinskatt och en känsla av att "dom där uppe" inte lyssnar på "oss här nere". Övriga partier behöver lära av detta och sluta prata över huvudet på folk.

Men framförallt handlar det om verklig politik, om att satsa betydligt mer på välfärden i hela landet och ge människor framtidshopp. Lyckas man svara på de frågor vanligt folk ställer kring sjukvården, skolan och regionalpolitiken blir det svårare för SD att luras med enkla lösningar och monopolpengar.

För drar man av de neddragningar SD röstar för från SD:s satsningar på kommunerna hamnar man alltid på minus. De väljer inte välfärden – de väljer Moderaterna.

Ett ”Jimmie moment” betyder helt enkelt mindre pengar till välfärden.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.