Ledare

Lööfs anställda går in i väggen

Centern fuckade facket, du anar inte vad som hände sen

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf.

LEDARE

Många har haft en chef med lite för stort kontrollbehov. Som blir tokig om någon går innan klockan 17.00 och som ser ut att få ett slaganfall om du är mer än tre minuter sen på morgonen. Det är nog ganska vanligt. Men på Centerpartiets kansli har det gått ännu längre. Partiet som gör en poäng av att hata facket sitter i skiten – på grund av arbetsmiljöproblem.

Det låter som ett aprilskämt.

Det är trots allt Centerpartiets ungdomsförbund som hade en kampanj med namnet Fuck Facket 4-ever, tidigare centerledaren Maud Olofsson som önskade att barn skulle födas med en F-skattesedel på BB och nu senast chefsekonomen Martin Ådahl som poserar glatt med en bild där LO-borgen brinner. Samma parti lider nu av en skadlig arbetsmiljö.

Jobbade till tre på natten

– Jag höll på att arbeta ihjäl mig och arbetade till tre på natten flera kvällar i veckan. Det tog liksom aldrig slut. Arbetsledningen har ingen koll på arbetsrättsliga regler och arbetsgivarens långtgående ansvar för arbetsmiljön, säger en tidigare anställd till Aftonbladet. En annan säger att det är den värsta arbetsplatsen hen någonsin varit på.

Det som pekas ut är en toppstyrning, chefer med kontrollbehov och med stora förväntningar på helg- och kvällsarbete utöver de vanliga arbetstiderna.

Enligt Centerpartiet har facket länge varit roten till ondska. Varför ska vi ha en reglerad arbetstid, koll på arbetsrätten och en organisation som strider för löntagare? Allt sådant förstör ju centerns drömsamhälle där alla är tacksamma för att de ens har ett jobb. Där arbetsmarknaden är avreglerad och där alla helst är egna företagare. Centerpartiet älskar företagande.

Testar sitt drömsamhälle

Men det är en inställning som biter partiet i baken, bara månader innan valet. Ett 15-tal anställda lämnar partiet på grund av problem med arbetsplatspolitiken.

Det var kanske inte så lyckat att försöka införa sitt idealsamhälle på det egna partikansliet. Något de borde tänka på nästa gång någon ber Annie Lööf eller Martin Ådahl posera framför en brinnande LO-borg.

Det enda som brinner just nu verkar dock vara deras anställda som bränner ut sig. Centerpartister hatar facket. Det är inget nytt. Men nu verkar de också hata sin arbetsmiljö.

Chatta med Zina Al-Dewany från klockan 09, eller ställ dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Zina Al-Dewany

  Tiden går snabbt när man har kul, och nu är det dags att avsluta chatten. Tack för dagens inspel och frågor.

 • Hej, detta är ju så totalt tragikomiskt. Snacka om att inte alls förstå vad facket gör utan bara peka ut det som en farlig drake som måste dräpas.

  Nu fick Annie äran att visa hur ett rättslöst arbetsliv ser ut.

  Man tänker att det måste vara intelligenta personer som driver såna här frågor men man blir alltid lika besviken när det visar sig bero på "en känsla de fått" snarare än logik.

  De kommer nog fortsätta jaga den otäcka draken och inte förstå att det är de själva som missat fundamental fakta. Drakar finns bara i sagorna.

  Mår människor bra så jobbar de bra.

  Simpa

  Hej Simpa, ja kanske är det en känsla. Men jag tror snarare det handlar om att de är helt övertygade ideologiskt om att arbetsmarknaden främst ska formas efter arbetsgivarens behov.

  Zina Al-Dewany
 • Hej Zina,

  jag utgår ifrån att C tar tag i de här problemen av ren självbevarelsedrift då det är omöjligt att bedriva verksamhet om medarbetarna flyr till bättre sysselsättning. Fackanslutna eller inte. Dessutom borde alla älska företagande, eftersom företag och entreprenörer är de som finansierar allting i vårt offentliga samhälle och möjliggör all välfärd.

  Jonas

  Hej Jonas, ja vi får se var Centerpartiet landar. Senast i går kom nya rapporter till Aftonbladet om miljön i partiet, det var ingen smickrande läsning.

  Man får väl känna vad man vill inför företagande. Men jag reagerar på nordiska du säger att de möjliggör all välfärd. Det är väl vi tillsammans som finansierar välfärden, som främst upprätthålls av alla människor som arbetar inom omsorgen, skolan, vården och allt som får samhället att fungera.

  Zina Al-Dewany
 • Vad bra att du belyser C:s arbetarfientliga politik. Visste inte att det var då stort som dina exempel visar, både skrämmande och olustigt.

  Fortsätt denna bevakning och tryck även på S som trots allt släppte igenom en hel del av denna politik i Januariavtalet.

  Anders Wesslund

  Hej Anders, jag håller med om att arbetsrätten är ett av de viktigaste områdena att bevaka. Den här sidan har kritiserat S tidigare för de uppgörelser som gjordes i och med januariavtalet, och kommer fortsätta kritisera samtliga partier som vill urholka arbetsrätten.

  När det gäller Centerpartiet så har de som sagt en lång historia av att vilka urholka exempelvis LAS.

  Zina Al-Dewany
 • Annie Lööf försöker nå kvinnliga väljare t o m med hjälp av influencers, samtidigt skulle hennes inskränkningar i arbetsrätten särskilt drabba småbarnsmammor.

  Håkan Olsson

  Hej Håkan, ja det ser onekligen dåligt ut för centerledaren nu.

  Zina Al-Dewany
Martin Åhdal tilldelades utmärkelsen Årets centerparlamentariker 2020 och poserar med Julia Eriksson, ordförande i Centerstudenter.
Publisert:

LÄS VIDARE

Gudrun Sjödén driver ett rent "skräckvälde"

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmiljö

Annie Lööf

Martin Ådahl

Arbetsmarknad