Budgeten var gammal innan Damberg lagt den

Barnfamiljer undrar hur plus och minus ska gå ihop

Finansminister Mikael Damberg (S) bekymrar sig över inflationen.

”Tuffare tider väntar” var beskedet från finansminister Mikael Damberg (S) under en presskonferens på onsdagsmorgonen.

Samma dag skulle riksdagen besluta om ett nytt förslag till vårbudget, och sätta punkt för vårens stora strid om pensionerna. Där S, V och MP ville ge en halv miljon pensionärer en tusenlapp mer i plånboken varje månad. De blåbruna partierna sa nej, medan C tvekade in i det sista.

I början av juni förhandlade Annie Lööf med regeringen om ett kompromissförslag. Då stoppade Moderaterna förslaget från att läggas fram i riksdagen. I förra veckan sade riksdagen under stor dramatik nej till alla budgetförslag som låg på bordet.

Budgetdrama i riksdagen

Regeringen tog fram en ny budget med vändande post, och med sillen och nubben hägrande kunde riksdagen fatta beslut till slut. Utgången var oklar in i det sista till följd av en covidsjuk miljöpartist och osäkerhet om hur de två partilösa ledamöterna skulle rösta.

Ett tag spekulerades det kring om Sveriges statsbudget skulle beslutas genom lottning.

Men medan riksdagsledamöterna bullrar och larmar, förändras verkligheten snabbt. Under presskonferensen inför beslutet sade Damberg själv att det behövs fler insatser.

Den nya budgeten var gammal redan när den lades.

Stöd de som har minst marginaler

Finansministern sluter upp bakom Aftonbladet Ledares linje att det främst är de som har svårast att få plus och minus att gå ihop som behöver kompenseras för stigande priser.

Samtidigt envisas Damberg att vilja skicka checkar till alla bilägare. Trots att han själv säger att det som behövs för nu är träffsäkra åtgärder och ett minskat beroende av rysk olja och gas.

Beslutet om höjda pensioner betyder mycket för de med lägst pensioner. Men budgeten saknar åtgärder som hjälper barnfamiljer med små marginaler att hantera stigande priser på mat och hyra. Och kommuner och regioner väntar på besked om hur man ska klara sig undan underskott och nedskärningar inför nästa år.

Nu är det allvar

De gångna veckornas fixande och trixande i riksdagshuset är bara det senaste exemplet från en unikt dramatisk mandatperiod. Från talmansrundor med kaffe och småkakor, över misstroendeomröstningar och två avsatta statsministrar.

Men nu är det allvar. Om mindre än tre månader går Sverige till val. Då kommer väljarna kräva besked om hur jobben, sjukvården och pensionerna ska tryggas i en krisande ekonomi.