Mejla

Peter Gustavsson

Kristersson berättar sagor om kärnkraft

Därför har Sverige störst elöverskott i hela EU

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Medan andra reaktorer lagts ned, har effekten höjts i andra. De tre reaktorerna i Forsmark (på bilden) slog produktionsrekord 2021, med totalt 25,5 TWh.
Medan andra reaktorer lagts ned, har effekten höjts i andra. De tre reaktorerna i Forsmark (på bilden) slog produktionsrekord 2021, med totalt 25,5 TWh.

Häromdagen publicerade Reuters en sammanställning som visar att lilla Sverige har störst elöverskott i EU. Under första halvåret nettoexporterade vi 16 terawattimmar el, framför allt till Finland och Danmark.

Moderata sagor

Det är dåliga nyheter för den som försöker bygga en valrörelse på sagor och myter om den svenska elförsörjningen.

Som Ulf Kristerssons moderater, som menar att ”Energikrisen är inte en följd av faktorer utom vår kontroll, utan ett resultat av en lång rad politiska beslut. Socialdemokraterna har avsiktligt avvecklat svensk kärnkraft.”

Tyska och franska misstag

Kärnkraften är näst intill avvecklad – i Tyskland. Där ledde dåvarande kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel en snabbavveckling av kärnkraften, utan att bygga ut alternativen lika snabbt. Det är en av flera orsaker till att Europa blivit så beroende av rysk gas.

Men i Sverige kommer en tredjedel av elen från kärnkraft. Några äldre reaktorer har stängts ned, men effekten har höjts i de återstående. Och det är fritt fram för kraftbolagen att bygga nya reaktorer i befintliga anläggningar.

Frankrike har en högre andel kärnkraft än Sverige. De har stora problem med kraftverk som står stilla. Antingen för att de är dåligt underhållna, eller för att det är för sommarvarmt i vattnet för att kyla reaktorerna.

Priserna stiger överallt

Sverige har gjort som Tyskland och byggt ut vindkraften, om än alldeles för långsamt. Nu står den för 10-20 procent av elförsörjningen.

Samtidigt har vi gjort som Frankrike och behållit kärnkraften.

Elpriserna stiger i hela Europa. Det beror på Putins ekonomiska krig mot Ukrainas vänner i EU, med gasexporten som vapen.

Sverige tillhör de länder som står bäst rustade, med en mix av vatten-, kärn- och vindkraft.

Mer el och smartare användning

Just nu tävlar partierna om att ösa ut skattepengar för att hålla elpriser nere. Det riskerar göra problemet värre.

För om vi ska undvika kraftiga pristoppar behöver vi lära oss att använda strömmen smartare. Och förbruka mindre el under de kallaste vinterdagarna.

Vi behöver mycket mer el i framtiden, experterna talar om en fördubbling till 2050. Och vi behöver bättre nät som klarar av att överföra mer ström från områden med elöverskott till områden med elunderskott.

Ska lösningarna hålla över tid behövs breda överenskommelser. Då behöver politikerna ägna mindre tid åt att berätta sagor, och mer tid åt att lösa de verkliga problemen.

Elpriserna har blivit en stor fråga i valrörelsen, men det finns mycket mytbildning. Hur ska vi lösa de omedelbara problem som Putins krig skapar, och hur ska vi fixa elförsörjningen för den gröna industriella revolutionen? Vad tycker du om kärnkraft och vindkraft, om överföringskapaciteten i elnätet inom Sverige och om elhandeln inom EU?

Ledarskribent Peter Gustavsson chattade med läsarna.

Skriv inlägg
 • Peter Gustavsson

  Tack för alla kloka och intressanta inlägg, det här är en fråga att prata mycket mer om i sinom tid, men nu behöver jag stänga chatten. Tack och på återhörande!

 • Mikael Odenberg fd chef för Svenska Kraftnät och fd Moderater minister skrev nyligen en debatt. Citat: Det skulle inte räcka med 5 nya reaktorer för att vid alla tillfällen undvika import.

  Då skulle vi få bygga ut en överkapacitet som någon måste betala.

  Lösningen här och nu är en kraftig utbyggnad av elnätet, transformatorer, ställverk mm.

  Men mot detta kämpar företrädare för många partier lokalt. Slut citat.

  Peter Holkko

  Hej Peter! Ja han har många poänger i det han skriver. Alldeles för mycket förenklingar i energidebatten.

  Peter Gustavsson
 • Det vore klädsamt om du även redovisade hur mycket vi importerar, men antar att det inte passar din agenda.

  Om vi exporterar så mycket, varför måste vi importera el?

  Förklara det.

  Pelle

  Hej Pelle! Statistiken bygger på nettosiffror, alltså hur mycket vi exporterar minus hur mycket vi importerar. Idag importerar vi en hel del el från norra Norge som sedan till stor del exporteras till södra Norge, eftersom vi har bättre överföringskapacitet i Sverige än vad man har i Norge.

  Peter Gustavsson
 • Hej! Om vi inte varit medlemmar i EU hade allt vårt energi överskott kunnat gå till oss själva i första hand och därmed hålla nere elpriset? Och vid underskott hade vi kunnatimporterat el och därmed haft högre pris vissa perioder på året?

  Linda

  Hej Linda! Svårt att få det ena utan det andra är jag rädd. Om vi ska kunna importera behöver vi också öppna upp för att exportera. Men man behöver absolut se över systemet.

  Peter Gustavsson
 • "Vi behöver mycket mer el i framtiden, experterna talar om en fördubbling till 2050. Och vi behöver bättre nät som klarar av att överföra mer ström från områden med elöverskott till områden med elunderskott.

  Ska lösningarna hålla över tid behövs breda överenskommelser."

  Inget av det där går att genomföra utan rejäla kvantiteter planerbar elproduktion i söder. Det är också en förutsättning för att få in mer vind/sol i systemet.

  Håller med om att det primärt är Tysklands fel just nu dock.

  Johan

  Hej Johan, vi är överens. Vad vi behöver är långsiktiga lösningar.

  Peter Gustavsson
 • Vi ska förbruka elen smartare, effektivisera flerfamiljshus, men en utmaning blir alla villor och radhus med värme genom direktverkande el. Det är kanon att vi har en total elproduktion som överstiger vad vi förbrukar en stor del av året och att vi kan exportera. Vad som är mindre bra är att vi idag inte har möjligheten att lagra överskottsproduktionen i någon större utsträckning, finns en del idéer dock. Men vad gör vi när det inte blåser i hela Västeuropa såsom det har hänt flera ggr? Då får vi inte el från sol och vind, dvs vi klarar inte eventuella toppar, vem blir då utan el?

  Anna

  Hej Anna! Flera viktiga frågor som vi borde prata om, i stället för den förenklade antingen-eller diskussionen mellan lag vind och lag kärnkraft. Vi behöver smartare elanvändning, bättre lagring, gott om planerbar el - allt detta samtidigt för att systemet ska fungera.

  Peter Gustavsson
 • Hej ! Det är väl inga sagor eller myter att vi har så stor skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige.Nä prioritera svensk el till Sverige och gör ett elområde i hela Sverige och ta bort dessa orimligt höga skatterna på el.

  Jerry

  Hej Jerry! Nej det är verkligen sant att det ibland är höga elpriser i södra Sverige. Och det kräver politiska åtgärder. Men det är en saga att det skulle bero på kärnkraftsavveckling, när en tredjedel av vår el kommer från kärnkraft.

  Peter Gustavsson
 • Avregleringen av elmarknaden (en politisk åtgärd som alla de borgerliga partierna stödjer) bär alltså hela ansvaret för de stegrande priserna i vårt land. Sverige har ingen som helst brist på elström, ändå följer våra priser EU's mönster, i nuläget Tysklands prisutveckling, eftersom de har gjort sig beroende av rysk gas...! Kan situationen överhuvud taget vara mer bisarr...? Om vi INTE hade avreglerat elmarknaden hade vi alltså inte suttit i den här knipan... VAD hindrar oss från att återförstatliga vår elproduktion...? Exportera el till EU kan vi ju göra ändå, när det passar oss. Eller...?

  Magnus Nybom

  Hej Magnus! Vi har brist på ström i Sverige kalla vinterdagar, annars har vi stora överskott. Systemet med en internationell elmarknad har tjänat oss väl under en tid, men när det blir strukturell brist i systemet på det här sättet blir det problem. Lätt att ropa på enkla lösningar, tror det är en kombination av bättre överföring, förändrad elmarknad, metoder för att använda strömmen smartare - och ökad elproduktion.

  Peter Gustavsson
 • Ett land kan ha både energi överskott och svår effekt brist samtidigt. Det är det oppositionen riktar in sig på. Tyskland exporterar el oxo. Men det hjälper inte på vintern då effekt bristen sätter in. Det borde journalisten förstå.

  Mariusz Tarnawski

  Hej Mariusz! Visst behöver vi mer el, inte minst i Sydsverige. Idag blockerar lokala politiker ofta vindkraftsutbyggnad, gör till och med valbudskap av det. Behöver mindre av antingen-eller och mer av både-och om vi ska fixa den kraft vi behöver för framtiden.

  Peter Gustavsson
 • Elpriserna är ett övertydligt exempel på vad tron på avregleringar och marknadslösningar leder till. Produktionen av en basvara som el ska självklart vara samhällsägd. Vi ska inte betala fullkomligt verklighetsfrämmande priser skapade av ett ihopsnickrad sjukt system. Just nu låter det som om det är en naturlag att vi har de priser vi har, när de i själva verket är följen av galna politiska beslut. Vi är så fastnaglade vid ”marknadslösningar” att vi tappat förmågan att tänka fritt.

  Bo Gunnehill

  Hej Bo! Stora delar av vattenkraften och kärnkraften är samhällsägd, däremot ganska liten del av vindkraften som ibland till och med ägs av kinesiska intressen. Visst behöver samhällsintresset vara starkt för en så grundläggande sak som el.

  Peter Gustavsson
 • Kriget är orsaken till stor del? Varför betalade S regeringen då ut stöd till de höga elkostnaderna i vinter INNAN kriget? Sedan är det skrämmande att det fortfarande finns personer som tror att vi har det bra bara för vi exporterar massor när det blåser.

  Lars

  Hej Lars! Putin trappade upp situationen successivt och minskade gasleveranserna under hösten, vilket gjorde att EU-ländernas lager minskade inför krigsutbrottet. Rimligt från hans perspektiv, sämre för oss.

  Peter Gustavsson
 • Sant som det skrivs. Finns ingen egentlig brist på el i landet. Problemet är att det exporteras istället för att gagna invånarna. Sätt ett tillfälligt exportförbud på elen så kommer det att räcka till alla, och framför allt till vettiga priser. Ta bort elområdena, helt vansinnigt system

  Vildewalle

  Hej Vildewalle! Systemet med att man exporterar överskottet funkar bra vanligtvis, men blir absolut ett problem när hela systemet råkar i gungning av ryska gaskriget och nedstängd fransk kärnkraft. Möjligt att man behöver se över systemet och titta på hur man prioriterar elen när det är bristlägen överallt, exempelvis.

  Peter Gustavsson
 • Använda mindre el? Hur då tänkte du?Ska jag stänga av huvudströmbrytaren och äta olagad mat? För det är vad som finns kvar att spara in på vad gäller elen här. Du tror inte varenda människa har dragit in på allt de kan efter förra årets smäll? Jag har köpt sovsäckar till mina barn så de ska slippa frysa i vintern när jag inte har råd att ha på elen. Detta är ovärdigt ett land som Sverige!Jag betalar så vansinnigt mycket skatt och ändå är det så att äta varm mat på vintern är något för de adliga eller?De ultrarika? Vi borde få köpa el för inrikes priser innan det prissätts för export.

  Jenny

  Hej Jenny! Nej det ska du inte göra. Det som ofta sker när spotpriserna går i taket är att väldigt elintensiv industri minskar ner sin produktion med 10-20 procent under de timmar då elen är som allra dyrast. Oftast enklast för industri och myndigheter att göra den sortens planering än hushåll, men den som har elbil kan välja när man laddar exempelvis. Denna text är intressant om du vill läsa mer: https://www.arbetsvarlden.se/kronikor/varierande-elpriser-visar-att-marknaden-fungerar-nar-ska-det-ga-in/

  Peter Gustavsson
 • Bättre att lyssna på andra som förespråkar solceller, bara 30g co2 per kW enligt vattenfall.se. Nej kärnkraft kan väl ändå inte ses som en saga med tanke på att några förnuftiga länder som t.ex. Finland faktiskt bygger det? Vind blir säkert jättebra om det någonsin blir av i stor skala och om man kan leva med konsekvenserna av det.

  Peter Mattias Nyström

  Hej Peter! Energidebatten lider av stora förenklingar, med team vind mot team kärnkraft. Sanningen är ju att Sverige har och behöver både och.

  Peter Gustavsson
 • Även om Sverige skulle öka sin produktion av el så skulle vi bara sälja mer!

  Så länge vi har en fri marknad,så kommer elbolagen att sälja sin el till dom som betalar bäst.

  Och just nu skriker Europa efter el och är villiga att betala.

  Martin

  Hej Martin! Det är ju en viktig faktor, absolut. Och det stora problemet blir ju när delar av Europa har strukturella underskott på el, och vi blir ständiga leverantörer. Systemet behöver ses över, måste finnas mer kraft för att klara framtidens behov.

  Peter Gustavsson
 • Peter Gustavsson

  Godmorgon, klockan närmar sig 9 och vi öppnar chatten. Ska försöka hinna med att svara på så mycket som möjligt men det är många som tycker till idag vilket är särskilt roligt, viktig fråga.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.