Elle bjuder Busch på fest om de vill

KD-ledaren och Jimmie Åkesson känner sig ständigt missförstådda

Camilla Läckberg och gäster på röda mattan vid Elle-galan på Grand hotel på fredagen.

Ebba Busch fortsätter att skapa rubriker, och de är sällan särskilt positiva. I helgen blev det en nyhet att hon portats från årets stora svenska modefest.

Tidningen Elle höll modegala på exklusiva Grand Hôtel i Stockholm och många kändisar av olika slag hade gjort sig festfina.

Efter att Nyamko Sabuni tackat för sig i politiken är Ebba Busch den partiledare som mest gärna minglar med kändiseliten.

Det måste därför ha svidit rejält när hennes inbjudan till galan drogs tillbaka tre dagar i förväg. Kläder och styling var redan beställda. Orsaken till att hon inte längre var välkommen är hennes hårresande uttalande efter påskupploppen.

Strider mot värderingar

"Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare? Så frågan som borde ställas, det är varför sköts det inte skarpt? Och det är en fråga som svensk polisledning är Sverige skyldigt", sa Ebba Busch i Ekots Lördagsintervju.

Ebba Busch poserar på Instagram som en demokratikämpe samtidigt som hon fått skarp kritik för sina odemokratiska uttalanden.

Förutom Polisfacket, GW Persson och många av hans kriminologkollegor samt andra normalt funtade människor reagerade även Elles tidningsredaktion starkt på Buschs odemokratiska formuleringar.

"Elles värderingar står för mångfald och mot våld i alla dess dimensioner", löd tidningens officiella kommentar. De förklarade vidare att den kristdemokratiska ledarens uttalande strider mot dessa.

Men precis som så ofta med Ebba Busch och hennes nya politiska parhäst Jimmie Åkesson försöker de vrida på saker för att framstå som missförstådda och mobbade. "Jag kanske sa eller gjorde så, men det var inte det jag menade", är standard från deras håll.

Nobel portar Sverigedemokraterna

I december varje år blir det en story om att Nobelstiftelsen inte bjuder in SD:s partiordförande till Nobelfesten. Och varje gång får de förklara att de inte anser att Jimmie Åkessons parti är som andra.

Både SD:s bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar, anser Nobelstiftelsen, på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.

Alltid är det några som tycker det är en skandal att en partiledare som kan hamna i regeringsställning inte bjuds in till den stora tillställningen.

Men varken modetidningen Elle eller Nobelstiftelsen är någon statlig myndighet. Det är ingen demokratisk rättighet att få gå på deras fester.

De bjuder vilka de vill.

Och när moderater och stora delar av svenskt näringsliv krökt rygg för högerpopulismen är det många andra – inte minst våra svenska minoritetsgrupper – som uppskattar att vissa fortfarande står upp för dem.

Oavsett hur de politiska vindarna blåser.