S får inte underskatta Dadgostar en gång till

Ett ord att lära sig är ”Pasokifiering”

Publicerad 2021-07-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Oktober 2016. Ljudet i Atens Olympiastadion för taekwondo var öronbedövande när Vänsterpartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras äntrade scenen.

Tio år tidigare hade Syriza legat omkring 3 procent, nu var Alexis Tsipras premiärminister med hög svansföring mot övriga EU och inte minst mot Tysklands Angela Merkel.

Jag satt insmugen bland de 3000 delegaterna och förundrades över blandningen av olika kommunistiska, anarkistiska och gröna flaggor som folk viftade med.
Från scenen citerades Fidel Castro.

Syriza hade vunnit valet på grund av finanskrisen och efter att det traditionellt statsbärande socialdemokratiska partiet Pasok regerat sönder sig.

När finanskrisen och sedan den grekiska skuldkrisen inleddes 2009 hade Pasok regeringsmakten men förlorade valet 2012 till högerpartiet Ny Demokrati. Pasoks väljarstöd gick från 43 procent till 13.

Istället för att gå i opposition beslutade Pasok att ta ansvar för landet i krisen och deltog i den nya regeringen under högerns ledning. Tre år senare låg partiet under fem procent och var sjunde största parti.

När högern förlorade valet bildade Syriza regering. Pasok fick snällt finna sig i att vara i opposition.

På kongressen 2016 stod Alexis Tsipras på höjden av sin makt, men de omkastade rollerna i politiken har sedan dess permanentats, även om han förlorade valet 2019.

Syriza leder den grekiska vänstern. Landets socialdemokrati bröts sönder när ledande politiker bildade eget. I dag är Pasok ett parti för historieböckerna. När verkligheten förändrades omkring dem litade de på gårdagens lösningar och läste väljarkåren helt fel.

Den gamla tidens parti kunde helt enkelt inte hantera den nya tidens vänster.

Om någon för ett ögonblick tror att Nooshi Dadgostars ambitioner stannar vid att stoppa marknadshyror i nyproduktion så misstar den sig grundligt.

Dagens unga vänstergarde är väl inlästa på Syriza och dess spanska motsvarighet Podemos framgångar. De vet att deras väg till makten går genom att besegra Socialdemokraterna och ta över deras väljare.

Pasok gjorde många misstag. De förde mittenpolitik och underskattade Syrizas förmåga att kanalisera människors ilska. De "tog ansvar" och regerade med högern istället för att företräda sina väljare. Och de tog makten för given.

Resultatet har kallats "Pasokifiering". Andra Socialdemokratiska partier som drabbats är Partij van de Arbeid, PvdA, i Nedertänderna, ČSSD i Tjeckien och franska socialistpartiet.

Det finns väldigt få lojala väljare numera och har man inte örat mot marken kan de försvinna snabbt både åt höger och åt vänster.

Det Socialdemokraterna nu måste inse är att de har ett helt annat Vänsterparti att förhålla sig till. Den generation som nu klivit in är mer oförutsägbar och spelar ett längre spel än tidigare.

I Göteborg har Vänsterpartiet länge agerat så här och satte hårt mot hårt efter valet 2018. Det slutade i skilsmässa med S på ena sidan och V, MP och Feministiskt initiativ på den andra.

Erfarenheterna från framsidan är tydliga: medan S och V bråkat med varandra regerar Moderaterna lugnt vidare. Det vore självklart bättre med gemensamma rödgrönrosa insatser men tills vidare ser det inte ut så.

Efter förra valet skyllde den V-nära tidningen Flamman konflikten i Göteborg på S. I en ledartext från 2018 som ekar även i dagens regeringskris skrev man ”För Socialdemokraterna handlar det inte minst om att inse att ett växande vänsterparti inte kan förväntas agera passivt stödhjul.”

Rubriken var ”Vänstern måste lära av röran i Göteborg”.

Nu ser det ut som att Nooshi Dadgostar har gjort just det.

Stefan Löfven bör undvika att försätta Socialdemokraterna på riksnivå i samma situation som S-distriktet i Göteborg. Att han pratade om ”lyhördhet” på gårdagens pressträff var bra. Priset för denna konflikt är tillräckligt högt som det är.

Däremot så behöver Löfven ta utmaningen från vänster på allvar. Svaret kan inte vara ilsken retorik utan att föra fram egna väl genomarbetade reformer för välfärd och jobb. Det är med politikens innehåll socialdemokrater vinner val.

En viktig lärdom från Pasok är att väljare som röstar på Socialdemokraterna vill ha socialdemokratisk politik. Annars röstar de på någon annan.

Vi vet ännu inte hur den nuvarande regeringskrisen slutar även om Stefan Löfven sannolikt blir återvald i morgon. Han kommer att få en skakig resa med att få ihop alla olika bud i den röra som nu inleds.

Men läxan för Socialdemokraterna är tydlig: underskatta Nooshi Dagdgostar igen på egen risk.