Sabunis skolpolitik är mer Korpen än SM

Mer tävlingar är inte det eleverna behöver

Nyamko Sabuni talade på Liberalernas riksmöte i helgen och stakade ut partiets nya liberala skolpolitik. Hon vill bland annat se ett skol-SM där de duktigaste eleverna belönas mer.

Liberalerna profilerade sig under Allianstiden som skolpartiet och hade högt förtroende i skolfrågan. Idag har Socialdemokraterna gått om enligt Novus och vad som är L:s profilfråga är det få som kan säga på rak arm.
Det är givetvis en svaghet, ett parti som inte äger någon tung sakfråga blir irrelevant i väljarnas ögon.
När Liberalerna höll riksmöte i helgen försökte därför Nyamko Sabuni återigen lyfta fram skolan, både i sitt tal och i en debattartikel i Dagens Nyheter. Bland annat gick hon till angrepp mot den läroplan hennes eget parti drev igenom 2011. "Detaljstyrningen av hur lärare väljer att arbeta ska upphöra." Det kommer alltså från partiet som gjort lärarnas arbetsliv till ett administrativt helvete och knappt har tid till att förbereda sina lektioner.

Liberalt snömos

Andra förslag Liberalerna lade fram var att kortsiktiga riskkapitalister inte ska kunna äga svenska skolor, att svenska språket ska prioriteras och att skolorna ska förstatligas. På pappret låter det rätt och rimligt, men i Liberalernas fall handlar det dessvärre bara om snömos.

Sabunis parti är inte intresserat av att stoppa skolkoncerner som gör vinster genom att ha låg lärartäthet och lockar elever med glädjebetyg. De vill inte göra något åt Internationella Engelska skolan där engelskan i massiv skala har ersatt svenskan som undervisningsspråk. Och förstatligandet av skolan handlar inte om att konfiskera riskkapitalbolag, utan om att staten ska ta över huvudmannaskapet från kommunerna. Hur det nu ska förändra något i grunden.

Föreslår ett skol-SM

Istället för att lyssna på forskarna som menar att skolvalet och skolkön måste förändras, att skolpengen behöver riktas om så att inte friskolor kan göra vinst på kommunala skolors bekostnad har Liberalerna en annan idé. Eleverna bör tävla mer. Det är för mycket jante i svensk skola, säger Nyamko Sabuni. Hon tycker att det borde anordnas SM i svenska och samhällskunskap och att de mest framstående eleverna bör belönas mer. Som att deras chanser till ett bättre och tryggare liv inte är en vinst i sig.

Det är knappast jantelagen som gör att 15 000 elever årligen går ut nian utan behörighet till gymnasiet. Men ett desperat parti under riksdagsspärren verkar inte ha annat att komma med än desperata lösningar.

Liberalernas partiledning håller i dag knappast SM-nivå, snarare passar de bättre i Korpenligan.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.