Mejla

Ingvar Persson

Preem har visat att aktivism fungerar

Löfven borde tacka

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ANDERS DEROS

Oljebolaget Preems styrelse blåser av planerna på den kontroversiella utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil. I stället ska företaget satsa alla resurser på att utveckla förnyelsebara bränslen. Den ansökan som lämnades in för fyra år sedan dras tillbaka.
Ett rent kommersiellt beslut som inte har det minsta med politik att göra, om vi ska tro företagets egen kommunikation. Det är faktiskt inte särskilt trovärdigt.
Det är sant att lågkonjunkturen i coronavirusets skugga har förändrat marknaden för raffinerad råolja. Flygplan står på marken, människor kör mindre bil och globala värdekedjor har brutits. Men skulle det i sig själv ha fått Preem att slänga åratal av planering, lobbying och finansiering i papperskorgen? Knappast.

Projektet är omöjligt

Sanningen är nog att den politiska debatten och inte minst protesterna från miljöaktivister har visat att hela projektet är omöjligt i vår tid. Hur hårt man än hade arbetat med att begränsa utsläpp och lagra koldioxid skulle raffinaderiet ensamt ha sprängt Sveriges miljömål. Och även om man kan argumentera för systemet med utsläppsrätter skulle ha kompenserat koldioxiden på annat håll hade en utbyggnad inneburit att Preem och Sverige fastnat i en ohållbar teknik.

En politisk mardröm

Projektet hade dessutom kunnat bli en politisk mardröm för Stefan Löfven och hans regering. Å ena sidan Löfven själv, med ett ansvar mot IF Metalls anställda på Preem och mot lokala politiker i Bohuslän. Å den andra Miljöpartiet som inte hade kunnat överleva ännu en våg av svekanklagelser från miljörörelsen.
Hur regeringen än beslutat hade frågan sannolikt dessutom ändå fått avgöras i domstol.
Nu slipper vi det. Regeringen kan ägna sig åt att lösa andra frågor. Preem kan ägna sig åt att förverkliga pratet om förnyelsebara och hållbara produkter och Lysekil blir av med en fråga som delat befolkningen.
Greta Thunberg kallar beslutet en enorm seger för miljörörelsen. Frågan är om inte nästan alla kan känna sig som segrare.
Det är många som har anledning att tacka aktivisterna i dag. Utan er hade raffinaderiplanerna fortsatt att vara ett hot mot klimatpolitiken.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.