Vem får egentligen vara på Saltkråkan?

Sommar och segregation i skärgården

Vi på Saltkråkan.

Sommar i skärgården är en stilstudie i svensk segregation. Vad vill ansvariga politiker göra åt det?

Det vore helt sjukt och skulle bli ett fiasko. Det tycker skådespelaren Ulf Brunnberg om SVT:s planer på en ny ”Vi på Saltkråkan”. Astrid Lindgrens skildring av det pittoreska skärgårdslivet ska moderniseras. Men bakåtvända kepsar oroar Brunnberg. Han vill bevara svenskheten och traditionerna.

I ursprungsversionen från 1964 följer vi familjen Melkersson från fashionabla Äppelviken. De är sommargäster på en ö i skärgården. Där möter de Tjorven. Det harmlösa och charmiga äventyret kan börja.

Frågan är bara om det är så mycket som har ändrats sen dess? Även om Ulf Brunnberg gärna vill tro det.

Idag kan du för 18 miljoner kronor köpa ett ordinärt fritidshus på Sandhamn. Inga konstigheter för de rika. Men en helt orealistisk dröm för de flesta.

Skärgårdsregionerna lockar många semesterfirare i sommar. Allemansrätten gäller. Samtidigt privatiseras delar av Sveriges skärgårdar. På populära öar är det knepigt att strosa runt bland alla inhägnade områden. En dyr pizza i hamnen blir ofta ett lockbete för hungriga turister. Sedan är det ”hit, men inte längre” som gäller.

Skärgårdsstiftelsen gör tvärtom. De bildades för att ge allmänheten tillgång till skärgårdsnaturen. Tanken är att värna bofastas intressen och utveckla turismen. Det som är ovanligt är att stiftelsen också är en stor markägare. De tar hand om marken till kommande generationer. Oavsett politiskt styre i Stockholm så har de hållit fast vid rätten till en öppen skärgård. Enkelt förklarat; att kunna nyttja utan att äga.

Besöksantalet i Stockholms skärgård ökade förra året. Pandemin bidrog till det. Men ännu fler borde komma ut till landets skärgårdar. Egen fastighet och båt kan inte vara enda nycklarna till sommarparadisen. Hög tid att nya personer får upptäcka våra vackra kuster och öar. Skolelever och nyanlända är bra målgrupper. Regelbunden trafik är då ett måste med fler och tätare båt- och busslinjer.

Skärgården har länge varit båtägare Brunnbergs vardagsrum. Säkra nu sommardrömmen för fler svenskar. Fika på en solvarm klippa är en upplevelse för alla. Inte något som bara går att se i den gamla versionen av Saltkråkan.

Vad väntar ni på, ansvariga politiker i skärgårdsregionerna? Det går att stoppa segregationen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.