Sjukförsäkringen ändras fem i tolv

Kan vara tecken på politisk klimatförändring

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi .

Överenskommelsen om sjukförsäkringen blev färdig i elfte timmen, alldeles bokstavligt. Klockan hade nästan hunnit slå tolv i går natt när regeringen och de andra januaripartierna till sist lyckades komma till en uppgörelse. Färre långtidssjuka ska förlora ersättningen.

Ett blygsamt löfte, när man tänker efter. I en sjukförsäkring värd namnet borde ingen som är sjuk vare sig bli fattig eller tvingas in i ett förnedrande sökande efter jobb som kanske inte ens finns.

Hur som helst vill alla i dag ta åt sig äran för de förbättringar som trots allt kommer. Regeringen där socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi sedan i slutet på april haft ett färdigt utredningsförslag liggande. Vänsterpartiet, som pressat på från riksdagen.

De senaste dagarna har till och med Moderaterna medgett att något måste göras, om än tillfälligt och bara inriktat mot pandemins offer.

Det politiska spelet

Sådant är det politiska spelet, och kanske ser vi nu hur reglerna långsamt håller på att förändras.

Skärpningen av reglerna i trygghetssystemet var ett av fundamenten i regeringen Reinfeldts politik. Det man kallade arbetslinjen innebar i praktiken att sjuka och arbetslösa fick betala skattesänkningar för friska och sysselsatta.

Motsatsen, trygghetssystem som fungerade, kallades "bidragslinjen".
Arbetsgivaravgifter, löneutrymme som människor hade avstått ifrån för att finansiera till exempel sjukförsäkringen, betalade för jobbskatteavdrag.

Kostade nästan makten

Människor genomskådade det där. Till och med Anders Borg medgav att slakten av sjukförsäkringen så när kostade Moderaterna makten redan 2010.

I politiken fick däremot tankefiguren fäste, också långt in i Socialdemokratin. Att på allvar ta itu med de missförhållanden som fackföreningsrörelsen, läkare och massor av enskilda människor vittnade om kallades att ta bidragslinjen.

Så vill ingen beskrivas.

Det som hände i natt kan vara ett tecken på en klimatförändring i politiken. Förhandlingarna fördes mot klockan eftersom socialförsäkringsutskottet har haft sitt sammanträde i dag. Där skulle det ha visat sig att utförsäkringen av sjuka människor saknar stöd av en riksdagsmajoritet, precis som den saknar stöd bland vanliga människor.

"Bidragslinjen" är varken ett träffande eller korrekt ord, men om det betyder en politik där den som är sjuk inte förnedras eller tvingas till fattigdom är det kanske inte det värsta man kan anklagas för.

Uppenbarligen har det till sist gått upp för regeringens samarbetspartier. Det var som sagt fem i tolv.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.