Mejla

Daniel Swedin

Svenskarna hotas av turkiska regimen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Defne Karadeniz / Getty Images Europe

I en 666 sidor lång rapport från Turkiets största tankesmedja Seta påstås en mängd europeiska politiker vara sympatisörer till den terrorklassade organisationen PKK.

Det är ingen vanlig rapport från en vanlig tankesmedja.

Regimens röst

Chefen för Seta heter Serhat Albayrak. Han är storebror till den turkiske finansministern Berat Albayrak. Han råkar också vara svärson åt landets president Recep Tayyip Erdoğan.

I princip alla som styr på Seta är också någon sorts rådgivare åt Erdoğan-regeringen och Seta går inte att beskriva som något annat den turkiska regimens språkrör.

Rapporten – som är skriven på turkiska – är oerhört detaljerad med fotografier, länkar och artikelreferat. Det redogörs för demonstrationer och möten, i Stockholm och i Uppsala, där politiker uttalat stöd till kurdernas kamp i Turkiet och i Syrien.

Bland de svenskar som nämns finns försvarsminister Peter Hultqvist och vänsterpartisterna Jonas Sjöstedt och Amineh Kakabaveh. Försvarsministerns brott är att han träffat Nasrin Abdullah, som är befälhavare inom den kurdiska milis som besegrat Islamiska staten.

Hängs ut på nätet

Men i rapporten nämns också långt mindre kända svenskar och deras namn och adresser sprids nu på turknationalistiska forum.

Och det är precis det som är syftet. Seta har nyligen kartlagt journalister som inte är tillräckligt lojala med regimen, vilket enligt det turkiska journalistfacket lett till hot och förföljelser. Rapporter av den här typen är helt enkelt ett sätt att tysta och skrämma kritiker. Det förtäckta hot som nu uttalats mot en rad svenskar måste Säkerhetspolisen ta på största allvar.

Dessutom bör Utrikesdepartementet omedelbart kalla upp Turkiets ambassadör och kräva en officiell förklaring från högsta nivå. Att titta bort när auktoritära ledare spänner musklerna håller inte.


Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.