Ericsson är nog bara toppen av mutberget

Misstänker sig själva för att ha mutat IS

Publicerad 2022-03-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag har telekomföretaget Ericsson årsstämma och ett historiskt beslut väntar. Skandalerna som har uppdagats kring företaget är inte lika unika.

SVT:s "Uppdrag Granskning" kunde avslöja hur terrorsekten IS krävt pengar av Ericsson. Via mellanhänder nåddes en överenskommelse så att det svenska företaget kunde fortsätta sin verksamhet i det islamistiska kalifatet.

Samtidigt flydde hundratusentals civila terrorn i Mosul.

Interna dokument visar hur Ericsson kallar IS för "den lokala myndigheten".

I samma interna utredning konstateras att samtliga mobiloperatörer som är kunder till Ericsson, kommit överens med IS. Experter menar att det kan vara medhjälp till brott mot mänskligheten.

Svenska pensionspengar

AMF Pension är en av ägarna i Ericsson. Ägaransvarig är Anders Oscarsson, som uttrycker vad som egentligen är problemet för honom.

– Att det handlar om korruption är vi nog alla irriterade över. Men i dagsläget, och den börsreaktion vi ser så är det en irritation över avsaknad av information som fortfarande finns.

På honom låter det som att det inte främst handlar om att Ericsson kan ha mutat IS, utan att de hemlighöll detta trots att företaget visste vad som pågick. Samtidigt har det kommit fram att flera toppchefer inom Ericsson sålde sina aktier, precis innan IS-mutorna gjordes kända för allmänheten.

Under dagens stämma kan en av storägarna, Jacob Wallenberg, nekas ansvarsfrihet. Det blir i så fall ett historiskt beslut. Men mutskandalen är ingen engångsföreteelse.

I Djibouti ska Ericsson ha mutat offentliga tjänstemän. Samtliga anställda var svenskar som kontant ska ha överfört två miljoner dollar i mutor.

Inte bara Ericsson

Ett annat skandalföretag är Telia, som ska ha mutat diktatorer i Uzbekistan. Brottsliga affärer kan även ha skett i Azerbajdzjan, Kazakstan, Nepal, Georgien och Tadzjikistan, enligt rapporter. Det är ingen smickrande bild av våra svenska företag och miljardärerna bakom dem.

Trots det är det dessa företag vi skryter med inför omvärlden som ett bevis på svensk innovation och konkurrenskraft. Men att värna demokratiska värderingar har inte varit dessa jättars starka sida.

Nu kan Ericssons stämma besluta om att inte ge styrelsen ansvarsfrihet. Det vore inte konstigt alls, med tanke på att de misstänker sig själva för mutbrott. Problemet för framtiden är inte just den här skandalen, utan de skandaler vi ännu inte fått reda på inom Svenskt Näringsliv.