Bostadspolitiken är en härdsmälta

Fattiga hyresgäster får kakel i stället för bättre ventilation

Publicerad 2021-11-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Husby centrum

De som redan har det sämst får det ännu sämre, visar ny forskning. I SVT:s Uppdrag Granskning uppmärksammades i veckan hur stora fastighetsbolag köper upp allmännyttan och höjer hyrorna - främst där låginkomsttagare bor.

Bland de största hyresvärdarna finns internationella bolag. Affärsmodellen är enkel: köp upp allmännyttan, lyxrenovera och dra upp hyrorna. Sedan säljs de vidare. Reportaget i UG fokuserade framför allt på hyresgästerna i Husby. Där har de som fått renoveringar, även fått upp till 50 procent högre hyror.

Rädda för lyxrenoveringar

Oftast väntar bostadsbolaget på att du flyttar ut, för att sedan renovera som de vill. Då finns det ingen hyresgäst som kan förhandla. I just Husby vittnar människor om dålig ventilation och kyla under vintern. I stället utrustas lägenheterna med inbyggd mikro, handdukstork, värmegolv och kakel. Det är så hyrorna kan höjas, säger en chef för ett privat bostadsbolag till SVT.

Allmännyttan är kommunens ansvar, som har bostadsförsörjningsansvaret. Men när allmännyttan säljs ut blir det svårare för kommunen att ta just det ansvaret. I stället kommer privata hyresvärdar som kan kräva hyresgäster med fasta inkomster. Kanske för att de vet att de kommer ha råd med eventuella lyxrenoveringar.

Men i Husby är det knappast den typen av upprustning man är ute efter. Pensionärer som arbetat länge är rädda för att inte ha råd med hyreshöjningar och småbarnsföräldrar är oroliga för vattenskadorna som ingen har fixat. Hur har det blivit så här?

Ingen tar ansvar

Miljonprogrammen har inte rustats upp när de ska. Det har gjort att renoveringsbehovet ökat. För att kommunen ska ha råd med renoveringar, har de sålt en del av sitt bostadsbestånd.

Bostadskrisen och problemen med upprustningar har funnits länge. Men sedan 2011 blev det ännu svårare för kommunerna att göra rätt. Då fattades ett beslut om att även allmännyttan ska drivas marknadsmässigt och gå med vinst. Det gjorde allmännyttan mer benägen att sälja fastigheter för att finansiera just renoveringar och nybyggen.

Men det har också lett till att kommuner plockat ut miljardvinster ur bostadsbolagen – för att finansiera annat. Nu talas om sociala bostäder som ska riktas särskilt mot fattiga, och om att helt avreglera marknaden. Men med facit i hand så vet att marknaden alltid kommer finnas till för högstbjudande – och aldrig för vanliga människor som bara behöver någonstans att bo.