Fler hemlösa med ny bostadspolitik

Den mest flexibla formen av boende behandlas styvmoderligt

Uppdaterad 2019-02-13 | Publicerad 2019-01-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringens bostadspolitik kommer öka rörligheten på bostadsmarknaden

Statsministern är vald, ministerlistan är klar, statssekreterarna är rekryterade, politiskt sakkunniga och pressekreterare anställts. Nästa vecka börjar den nya regeringens arbete på allvar. Och det finns att göra. På bostadsmarknaden, till exempel. Det råder ju bostadsbrist i 243 av 290 svenska kommuner.

En av de viktigaste förändringarna i regeringens arbete är att bostadsfrågorna plockas bort från näringsdepartementet för att i stället hamna på finansdepartementet. Det är bra. Bostadspolitik måste handla om skatter och hur vi finansierar framtidens bostäder.

Miljöpartisten Per Bolund – som i går meddelade att han vill bli nytt språkrör – är både finansmarknadsminister och bostadsminister. Det är han som får ansvar för att den bostadspolitik som finns formulerad i överenskommelsen mellan S, MP, C och L blir verklighet. Det handlar bland annat om att den så kallade flyttskattens uppskovsränta avskaffas. Det innebär att den som säljer en lägenhet eller villa med vinst kan skjuta upp beskattningen och slippa räntebetalningarna.

Det är politik som gör byggherrar och banker jätteglada. Det här kommer att få gamla människor att börja sälja sina stora kåkar, tror man.
– Man måste fokusera på att öka rörligheten och utnyttja det befintliga beståndet bättre, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström till Dagens Industri.

Det kanske man måste men då är det obegripligt att den mest flexibla formen av boende – den sorts lägenheter som behövs om rörligheten ska öka – behandlas så styvmoderligt. Ja, det handlar förstås om hyresrätten. De fyra partierna som ska samarbeta den kommande mandatperioden vill ha ett investeringsstöd för nya hyreslägenheter, men också införa fri hyressättning för nybyggda lägenheter. Dessutom vill de att gamla lägenheters läge ska påverka hyresnivån.

Enligt Svenska Dagbladet har en nybyggd typlägenhet på 67 kvadratmeter i Stockholmsområdet redan en månadshyra på över 11 000 kronor. Och sedan 2010 har hyrorna stigit med 33 procent.

Regeringens politik kommer leda till ännu högre hyror och i kombination med ett byggande som nu saktar ner kommer det förvisso öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Fler kommer att tvingas leva i trångboddhet. Fler kommer att tvingas ut i hemlöshet.



• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.