Klyftorna lika djupa som för 400 år sen

Avståndet mellan svensk medelklass och överklass i dag kan jämföras med 1600-talets England.

Avståndet mellan svensk medelklass och överklass i dag kan jämföras med 1680-talets England, det skriver Göran Therborn i boken "Kapitalet, överheten och alla vi andra" (Arkiv förlag).
I decennier har sociologiprofessorn Therborn studerat ojämlikhetens orsaker och konsekvenser. Inför valet ger han ut den 150-sidor långa skriften som handlar om hur Sverige på drygt 40 år har gått från att vara världens mest jämlika land till att ha en lika sned förmögenhetsfördelning som USA, Brasilien och Sydafrika – länder med förskräckande klyftor.
Boken borde bli obligatorisk läsning för den socialdemokratiska partiledningen. Förhoppningsvis blir den en given utgångspunkt för den kommande eftervalsdebatten.

Antalet miljardärer har femfaldigats

Therborn berättar att Sverige i dag har en extraordinärt stor och superrik överklass jämfört med andra länder. På bara tio år har antalet miljardärer vuxit från 35 till 187 stycken. En tredjedel har blivit miljardärer genom arv och tillsammans äger de lika mycket som halva Sveriges BNP.

Trots alla borttagna förmögenhetsskatter beräknas landets rikaste undanhålla 500 miljarder kronor i utländska skatteparadis, vilket innebär att staten går miste om drygt 43 miljarder i skatt – årligen.

Det är fullkomligt groteskt.

Får man inte bli rik i det här landet, kanske någon läsare tänker. Det kan man visst bli, men Sverige ska inte vara ett skattefrälse. Det är direkt farligt för ett demokratiskt samhälle att allt mer makt och pengar förskjuts till ett fåtal. Oron och orättvisorna kommer då att öka.

Inte ”haft tid” att minska klyftor

Sheri Berman, som är professor i statsvetenskap vid Columbia University med socialdemokratin i Europa som specialitet, har sagt att dagens socialdemokrati måste lära sig en sak: Det går inte att besegra någonting med ingenting.
I fyra år har Stefan Löfven sagt nej till förslag om att de rikaste ska bidra med mer. När statsministern blev utfrågad i SVT Agenda i söndags menade han att regeringen inte haft tid att göra något åt de växande inkomstklyftorna.

Inte blev tittarna mycket klokare när Stefan Löfven placerade sitt parti strax till vänster om mitten på SVT:s höger/vänster-skala.
Vad nu, har Socialdemokraterna blivit ett mittenparti som inte tycker sig ha tid att öka jämlikheten?
Men i går meddelade Magdalena Andersson så äntligen att partiet går till val på att höja skatten på kapitalinkomster och på att införa en bankskatt. Tillsammans kan de ge 5-6 miljarder skattekronor årligen.

Måste ha svar på hur utvecklingen ska vända

Beskedet är betydelsefullt för välfärden, men också för den ideologiska debatten. Höjda kapitalskatter ger Moderaterna svar på tal på deras "Lika för alla"-slogan. Ulf Kristersson kommer ju aldrig att höja några skatter för de rikaste.

Fem miljarder kronor är förvisso en droppe i havet jämfört med de 30-50 miljarder extra som bara Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger behövs till 2021 för att behålla dagens personaltäthet i välfärden. Men det är en viktig signal till hela samhället: Sverige ska inte fortsätta vara ett skatteparadis för förmögna.

Som enda industriland har vi avskaffat arvsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Samtidigt har de med högst inkomster strösslats med bidrag i form av rut- och rot, ränteavdrag och jobbskatteavdrag.
Högerpopulismen kommer alltid att hitta sina lösningar på samhällsproblemen i invandringen. Alldeles oavsett hur det går i valet kan inte Stefan Löfven förbli lika svarslös om ojämlikheten som han var i SVT i söndags. Han måste ha en plan för hur utvecklingen ska vända.
Det är orimligt att Sverige 2018 har 1680 års klassklyftor

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.