Saddam Husseins arv syns i Falluja

Befriade staden IS-fästet Falluja i Irak har frigjorts från terrorsektens grepp. Detta efter en månads militär offensiv i fästet. ”Operationen är klar och staden är befriad”, säger generalen al-Saadi.

  27 juni 2016 Falluja

I går meddelade den irakiska ­armén att man kastat ut terrorsekten IS ur staden Falluja. Stridigheterna mellan regeringstrupper och terroristerna har pågått i över en månads tid i staden som ligger 70 kilo­meter väster om Bagdad. Vad det här kommer att innebära i reali­teten återstår dock att se.

Riskerar massaker

Militären har tagit hjälp av shiamiliser i kampen mot IS och redan nu rapporteras det om övergrepp mot civila. Milisgrupper är till sin natur okontrollerbara och den irakiska ­regeringen är ytterst svag. Vi riskerar därför att se en massaker på civila om shiamiliserna får fortsätta härja fritt. Dess­utom har regeringen mass­arresterat tusentals sunni­muslimska män för att undersöka om de har kopplingar till IS.

Händelserna i Falluja påminner om ett Irak som än i dag dras med följderna av diktatorn ­Saddam Husseins taktik. Hans strategi gick ut på att gynna ­sunni-städer och klaner – både politiskt och ekonomiskt – i utbyte mot lojalitet. När hans ­regim störtades år 2003 föll därför hela den korrupta maktstrukturen som främjade sunnibefolkningen.

När Nuri al-Maliki blev premiär­minister år 2006 fortsatte han på samma bana fast omvänt: Under åtta år gynnade han shiamuslimerna och missgynnade sunnibefolkningen. Mutsystemet och den svaga rättsstaten skapade än en gång grogrund för missnöje bland falluja-borna. Och det miss­nöjet har både al-Qaida och IS spelat på och försökt utnyttja till sin fördel.

Bortsett från stridigheterna är det som vanligt de civila som drabbas hårdast. Runt 85 000 människor har flytt från Falluja. I och med att staden har ­varit belägrad av terrorsekten IS har ingen humanitär hjälp kunnat nå fram.

Befolkningen har varit utan tillgång till rent vatten, mat och medicin. Inte heller är upp­samlingslägren för intern­flykt­ingarna förberedda på den ­humanitära kris som följer i spåren av stridigheterna. Situa­tionen försvåras ytterligare av att temperaturen i området ­stiger upp mot 50 grader såhär års.

En förändring måste ske

Nyheten om att IS är bese­grade är givetvis positiv, men ­någon seger i vidare mening är det för tidigt att tala om. Först måste ledarna i Bagdad göra upp med den gamla tidens ­politik och få bort grogrunden för sekterismen.

Irak måste bli en rättssäker stat som behandlar människor lika. Det är bästa medicinen mot terrorismen.