Olycklig kärlek sänker betygen

Nästan hälften av dagens unga är stressade över framtiden. Skolan stressar dem, betygshetsen gör att många till och med hoppar av. Det blir för mycket helt enkelt.

Dagens kursrelaterade betyg kräver att eleverna gör sitt bästa från dag ett. Det går inte att ha en deppig period. Olycklig kärlek sänker betygen direkt. Kursbetygen sätts efter varje moment och följer sedan med till slutbetyget.

Då är det kört

Det innebär att en elev aldrig kan bättra sig. Går det dåligt i början är det kört och då kommer avhoppen, framför allt inom yrkesprogrammen där andelen som slutförde skolan sjönk när kursbetygen infördes 1994. ”Kursbetygen är oförlåtande”, som Lärarnas riksförbunds ordförande Bo Jansson uttrycker det.

Skolans mål måste vara att ”alla unga ska påbörja och fullfölja sin gymnasieutbildning”.  Så är också namnet på den utredning Helén Ängmo presenterade för gymnasieminister Anna Ekström i går. Att minska betygshetsen och återinföra de gamla ämnesbetygen är en av lösningarna, även om Anna Ekström vill skynda långsamt för att inte stressa den redan stressade skolan. Utredningen föreslår också mer sammanhållna skoldagar med färre håltimmar och ökad undervisningstid

i yrkesprogrammen som givetvis ska ge högskolebehörighet. Inga ungdomar ska skickas in i återvändsgränder.

Måste vilja gå i skolan

Kommunen och rektorn får ett tydligare uppdrag att hålla koll på eleverna. ”Inga elever ska hamna mellan stolarna”, säger Anna Ekström. Viktigast är givetvis att ungdomarna ska vilja gå till skolan. Det är bra att Helén Ängmo och Anna Ekström vill minska betygshetsen. Ännu bättre är det att även Jan Björklund vill diskutera betygen. Då finns det underlag för en förändring. En olycklig kärlek ska inte förstöra en ung människas framtid.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln