Ska hela Södertörn bli en enda visitationszon

Kristersson har ingen politik för att stoppa våldet

Polisavspärrningar efter en sprängning i Bagarmossen i södra Stockholm.

Gubbängen, Farsta och Rågsved. Årsta och Dalen. Listan över plasterna för de senaste dagarnas våldsdåd är som en snabbtur genom Stockholms söderförorter. Och den fortsätter ut på Södertörn. Tumba och Jordbro. Där greps fyra personer mellan 17 och 20 år misstänkta för grovt vapenbrott i söndags.

– Det har blivit ännu värre från en dålig situation, sa statsminister Ulf Kristersson när han i går kommenterade situationen i SVT.

Det kan man förstås hålla med om. Dödsskjutningar, skottlossning mot lägenheter och bomber utanför portar är en väldigt dålig situation, för att använda statsministerns ord. Polisen har gripit flera misstänkta - många väldigt unga - och kraftsamlar nu.

Poliser från hela landet kommenderas till huvudstaden för att hjälpa till i utredningsarbetet.

Inget slut på våldet

Om någon trodde att Kristerssons valrörelseprat om att få ordning på Sverige skulle betyda ett snabbt slut på våldet har verkligheten blivit en besvikelse. Men i verkligheten insåg säkert också moderata väljare att en ny statsminister inte stoppar gäng.

Vill man göra det krävs politiska åtgärder. Och just det tycks vara Kristerssons problem.

När han räknar upp vad regeringen tänker göra för att möta våldet känner vi igen förslagen.

Anonyma vittnen, där erfarenheten från länder som har det är att systemet i praktiken är mycket svårt att använda.

Preventiv avlyssning, som knappast lär komma åt de tonåringar som nu tycks utföra gängens skitjobb i Stockholms förorter.

Favoritprojekt

Dessutom pratade statsministern förstås om sitt favoritprojekt, visitationszoner där polisen under en period får tillstånd att stoppa vem som helst utan konkret brottsmisstanke.

Metoden används i Danmark, och polisen där anser att den kan fungera för att kyla ner en lokal kriminell konflikt. Å andra sidan inser alla var visitationszonerna kommer att finnas, och vilka som kommer att stoppas. För hederliga människor i utsatta förorter skulle det betyda ännu ett stigma och större utanförskap.

Allt det där har sagts förut. Nu är frågan, hur har Ulf Kristersson tänkt sig att en visitationszon ska kunna stoppa en våldsvåg som den vi ser i Stockholm nu? Tänker han att hela Södertörn, från Årsta till Nynäshamn och Södertälje ska vara en enda zon?

Noll nytta

Naturligtvis inte. Kristersson vet att polisen redan har befogenhet att stoppa misstänkta. De senaste dagarnas gripanden visar dessutom att det fungerar. Statsministern vet också att ett antal visitationszoner skulle göra noll för att bryta den våldspiral vi ser just nu.

På kort sikt kan våldet bara stoppas med ännu mer riktigt polisarbete.

På längre sikt behöver hela samhället engageras i arbetet för att bryta rekryteringen till gängen. Socialtjänsten och skolan, fritidsgårdar och föreningar. Försäkringskassan och Skatteverket måste samarbeta med polis och tull. Arbetet har redan börjat och i bästa fall är det vad justitieminister Gunnar Strömmer menar när han pratar om sin "nationella strategi".

Men det låter förstås inte lika tufft som när statsministern talar om visitationszoner och anonyma vittnen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.