Palmehatarna drömde om ett systemskifte

Morgonen efter mordet på Olof Palmesatt mina föräldrar och höll om varandra framför tv:n i vardagsrummet. Jag kröp upp till dem och såg att de grät. ”De fick honom”, sa mamma.

I veckan är vi många som fått ett möjligt ansikte på mördaren. I journalisten Thomas Petterssons reportage i magasinet Filter friläggs bilden av Skandiamannen.

Berättelsen skiljer sig från andra teorier om Palme-mordet som ofta hänger löst i luften. Skandiamannen fanns på mordplatsen, han stämplade ut från Skandia ett par minuter innan skotten. 20 minuter efter mordet återkommer han till vakterna i Skandias entré mycket omskakad, och berättar att Palme är död.

Hans egen berättelse om hur han först av alla kommer fram till makarna Palme efter skotten, hur han hjälper till i upplivningsförsöken, hur han springer efter de jagande poliserna i mördarens spår, stämmer inte med vad någon annan sett. Frågan blir var han befinner sig innan han återkommer till Skandia.

Men om man tar Skandiamannens egna uppgifter och förflyttar hans agerande cirka en minut framåt i tiden, kan hans signalement och rörelsemönster fogas in rätt väl med den mördare en stor mängd vittnen och även Lisbet Palme initialt ansåg sig ha sett.

Dagen efter mordet ringer den nu utpekade som besatt till Skandia för att få sin exakta utpassering vid stämpelklockan, en tid han manipulerar under den fortsatta polisutredningen. Thomas Pettersson visar att Skandiamannen våren 1986 och vintern 1987 var misstänkt men att allvarliga misstag av polisen avför honom. Polisen har nu återupptagit fallet och förhört personer i Skandiamannens närhet, spaningsledaren har nyligen uttalat sig optimistiskt om en lösning.

Skandiamannen var en misslyckad moderatpolitiker i Täby, hade suttit både i kommunfullmäktige och Täby-moderaternas styrelse. Han umgicks med personer som hyste Palmehat, han var en van pistolskytt med tillgång till vapen.

Regeringen bör överväga en tillfällig amnesti för den eller de som kan ha uppgifter om Palmemordet och under en period få vittna till utredningen mot straffrihet. Det är av nationellt intresse att Palme-mordet klaras ut, även om det sker i form av en granskningsrapport istället för ett domstolsbeslut, om den skyldige skulle vara död.

Var det Skandiamannen? Det kan vi inte veta, att lösa brott är en uppgift för polis och domstolsväsende. Men om det som står i Filter stämmer och kan verifieras av myndigheterna kan mordet kanske remarkabelt nog klaras upp. Om Skandiamannen visar sig vara den skyldige kan ha haft medhjälpare eller agerat ensam. Men den politiska miljö han ingick i ska enligt Filter ha varit ett drivhus för ett politiskt hatspråk som kan tas upp av enskilda och mana till handling, på samma sätt som massakern på Utøya 2011.

Hatet mot Palme och socialdemokratin växte fram i exakt det gränssnitt som på 1980-talet gick inom Moderaterna men i dag odlas på nätsidor i SDs närmiljö. De senaste opinionsmätningarna visar att vi i höst kan får en Moderatregering som når majoritet med SD.

Det bör mana till eftertanke.